Književni klub kroničnih knjigofila u knjižnici Trstenik: Joseph Conrad “Srce tame”

8.10.2020

SRIJEDA, 21. SIJEČNJA 2015. Nešto što na prvi pogled djeluje kao primamljiva reklama za cjelodnevni spa odmor, zapravo je bilo nepodnošljivo mučenje koje su provodili […]

SRIJEDA, 21. SIJEČNJA 2015.

Nešto što na prvi pogled djeluje kao primamljiva reklama za cjelodnevni spa odmor, zapravo je bilo nepodnošljivo mučenje koje su provodili nacisti u Drugom svjetskom ratu. Čovjeka bi uronili u bazen napunjen tekućinom zagrijanom na razinu temperature ljudskoga tijela. Soba u kojoj se nesretnik nalazio bila je potpuno mračna i zvučno izolirana. Već nakon nekoliko sati takvog 'izležavanja' put u ludilo bio bi asfaltiran. Uz sva osjetila odsječena i izolirana od vanjskog svijeta, um se jednostavno ne bi imao čega uhvatiti i onda bi se okrenuo samouništenju.

Što ako čovjek svojevoljno pristane na neku vrstu torture uma, ako namjerno otiđe negdje gdje nema napisanih pravila i gdje je izgovorena riječ jedni zakon? Što ako sebe svjesno odsječe od svih 'civilizacijskih osjetila' ? Koliko bi bez bijele buke svakodnevnog života mogao ostati normalan u klasičnom smislu te riječi ? I tko bi uopće imao pravo uznemiravati čovjeka koji je odbacio teret razuma i otišati živjeti po svojim instiktima negdje u srce džungle ? Tko bi imao pravo tražiti njegovo pripojenje civilizaciji, ako je istu novopečeni divljak sa gnušanjem odbacio?

„Vi ne razumijete? Pa kako biste i mogli? Pod nogama vam čvrst pločnik, oko vas ljubazni susjedi, spremni da vas razvesele ili raznesu jezicima, pažljivo koračate između mesara i redarstvenika u praznovjernu užasu od sramote, i vješala, i ludnica – kako biste mogli zamisliti u koji bi čudan kraj prvih stoljeća zavele čovjeka nesputane noge kroz samoću – potpunu samoću bez redarstvenika, kroz tišinu – potpunu tišinu, u kojoj se ne može čuti glas ljubaznog susjeda kako upozorava i šapće o javnom mijenju? Sitnice, ali kako je bez njih teško. Kad njih nestane, morate pribjeći svojoj urođenoj snazi, vlastitoj sposobnosti spoznavanja istine“.

Dođite u srijedu, 21. siječnja u 18 sati u knjižnicu Trstenik i zajedno sa ostalim knjigofilima zaplovite niz rijeku ravno u 'Srce tame'.
Voditelj je Dražen Šaškor, dipl. knjiž.