Književni klub kroničnih knjigofila u knjižnici Trstenik: J. D. Salinger “Lovac u žitu”

13.3.2021

ČETVRTAK, 12. LIPNJA 2014. J.D.Salinger je čitav svoj život posvetio pisanju. Nije volio biti izložen mišljenjima drugih ljudi, pa je izoliran od svijeta u kolibi […]

ČETVRTAK, 12. LIPNJA 2014.

J.D.Salinger je čitav svoj život posvetio pisanju. Nije volio biti izložen mišljenjima drugih ljudi, pa je izoliran od svijeta u kolibi s pogledom na planine Vermonta većinu svojih knjiga napisao samo za vlastito uživanje i terapiju. Volio je povremeno izaći iz svog bunkera, te dati do znanja javnosti da marljivo i svakodnevno piše i da neće ništa od napisanog objaviti. Jesu li u pitanju bili nekonvencionalni ispadi pisca mizantropa ili je to bio najlukaviji marketinški trik u povijesti? Zadržati zanimanje javnosti, a ne biti izložen kritici.

Javnost nikada nije izgubila zanimanje za duhovnog oca Holdena Caulfielda, a 'Lovac u žitu' je u bezbrojnim izdanjima prodan u više od 60 milijuna primjeraka. Nezadovoljan, poremećen i bolno iskren tinejdžer koji se patološki boji zakoračiti u svijet odraslih licemjera i lažnjaka da ne bi i sam postao jedan od njih, postao je heroj generacija mladih.

'…stalno zamišljam mnogo male djece kako se igraju u jednom velikom žitnom polju. Na tisuće male djece, a nikoga u blizini..nikog odraslog, mislim..osim mene. A ja stojim na samom rubu jedne grozne provalije. Što mi je dužnost, trebam uloviti svakoga tko se zaleti prema provaliji…To je sve što bih radio čitavog dana. Da budem tamo neki lovac u žitu. Znam da je to ludo, ali je to jedino što bih doista želio biti. Znam da je ludo.'

Lud ili ne, kada su Salingera koji je već tada bio dobro zagazio u drugu polovicu stoljeća pitali zašto ne želi prodati prava za filmsku realizaciju 'Lovca u žitu', odgovorio je da je samo on sposoban odigrati ulogu Holdena Caulfielda. Možda slova J.D. uistinu i znače maloljetni delikvent (juvenile delinquent) jer je Salinger, zaogrnut Holdenovim plaštem, cijelo vrijeme pisao priče o samome sebi.

Dođite u četvrtak 12. lipnja u 18 sati u knjižnicu Trstenik i osjetite kako je biti na nišanu 'Lovca u žitu'.

Voditelj je Dražen Šaškor, dipl. knjiž.