Književni klub kroničnih knjigofila u knjižnici Trstenik: Henry Miller (nastavak)

18.3.2021

ČETVRTAK, 18. RUJNA 2014.   'Nemam novca, nemam prihoda, nemam nade. Ja sam najsretniji čovjek na svijetu. Prije godinu dana, prije šest mjeseci mislio sam […]

ČETVRTAK, 18. RUJNA 2014.
 

'Nemam novca, nemam prihoda, nemam nade. Ja sam najsretniji čovjek na svijetu. Prije godinu dana, prije šest mjeseci mislio sam da sam umjetnik. Više to ne mislim, sad znam da jesam. Sve što je literatura otpalo je od mene. Nema više knjiga koje treba napisati, Bogu hvala.

Što je onda ovo? Ovo nije knjiga. Ovo je optužnica, kleveta, osobna uvreda. Ovo nije knjiga u običnom smislu te riječi. Ne, ovo je neprekidno vrijeđanje, ispljuvak u lice Umjetnosti, noga u stražnjicu Bogu, Čovjeku, Sudbini, Ljubavi, Ljepoti… čemu god hoćete.
Ja ću vam pjevati. Možda malo neskladno, ali ću pjevati. Pjevaću vam dok crkavate, plesat ću nad vašom prljavom lešinom. Da biste pjevali morate prvo otvoriti usta. Morate imati pluća i ponešto poznavati muziku. Nije potrebno imati harmoniku ili gitaru. Najvažnija je stvar htjeti pjevati. Prema tome, ovo je pjesma. Ja pjevam.’

Što još reći o čovjeku koji je imao toliko hrabrosti da napusti sve konvencije i pravila sigurnog i predvidljivog života ; čovjeku koji je ostavio siguran i dobro plaćen posao u New Yorku i sa deset dolara u džepu stigao u Pariz, grad u kojem nije nikoga poznavao, a gdje su ga uskoro svi upoznali ? Henry Miller je proživio čitav svoj život onako kako je sam želio, a ne onako kako su društvo, obitelj i prijatelji od njega očekivali. Da nijednu knjigu nije napisao, već bi to bilo jedinstveno dostignuće.

Posjetite Klub kroničnih knjigofila u knjižnici Trstenik u četvrtak 18. rujna u 18 sati i osluhnite koliku snagu ima glas čovjeka koji će uskoro navršiti 125 godina.
Voditelj je Dražen Šaškor, dipl. knjiž.