Književni klub kroničnih knjigofila u knjižnici Trstenik: H. P. Lovecraft

24.3.2021

SRIJEDA, 29. LISTOPADA 2014. 'Što u biti znamo o svijetu i svemiru oko nas? Naših mogućnosti primanja utisaka ima apsurdno malo, a naše je poimanje […]

SRIJEDA, 29. LISTOPADA 2014.

'Što u biti znamo o svijetu i svemiru oko nas? Naših mogućnosti primanja utisaka ima apsurdno malo, a naše je poimanje objekata koji nas okružuju beskrajno usko. Poimamo stvari samo onako kako smo konstruirani da ih poimamo, te ne možemo dobiti uvid u njihovu apsolutnu narav.'

Cthulhu Mythos je opak kutak svemira u kojem obitavaju drevna multidimenzionalna božanstva, starija od vremena samoga i koja rade nezamislive probleme svakome tko se samo usudi živjeti u njihovom prisustvu. H.P.Lovecraft je većinu svoga vremena provodio u noćnim morama oživotvorujući užase iz istih i smještajući ih u krilo ljubomornih drevnih bogova iz vlastite mašte. I poslije Lovecraftove smrti isti bogovi su nastavili sijati užase nesmanjenom žestinom, najviše zahvaljujući piscima koji su svoje pisaće mašine ugodili na lovecraftijansku valnu dužinu.

Vlada nekakav opći konsenzus kako znanja nikada nije dosta. Lovecraft je bio drugačijeg mišljenja. Junaci njegovih djela često su željeli zakoračiti u onostrano i trpali su u sebe velike količine zabranjenih znanja koje nisu mogli probaviti, što ih je na kraju i rastrgalo. Lovecraft je zaslužan i za stvaranje mita o magijskom priručniku Necronomicon, čiji je navodni autor bio Arapin Abdul Alhazred koji je živio u osmom stoljeću. Mnogi su smatrali da knjiga Necronomicon, kod koje već i čitanje napisanog teksta vodi nepovratno u ludilo, uistinu postoji. U pitanju je bio samo plod Lovecraftove prebukirane mašte, koji je kasnije iznjedrio mnoga izdanja knjiga naslovljenih upravo Necronomicon.

Posjetite knjižnicu Trstenik u srijedu, 29. lsitopada u 18 sati i kušajte malo nerazrijeđene jeze iz pecare užasa H. P. Lovecrafta.

'Najstarija i i najsnažnija ljudska emocija je strah, a najstariji i najsnažniji strah je strah od nepoznatog.'

Voditelj je Dražen Šaškor, dipl.knjiž.