Književni klub kroničnih knjigofila u knjižnici Trstenik: Enrique Vila-Matas

23.2.2021

ČETVRTAK, 17. LISTOPADA 2013. Što je zajedničko Salingeru, Duchampu, Juanu Rulfu i Rimbaudu? Svi su oni bolovali od neizlječivog sindroma Bartleby. Enrique Vila-Matas neumorno je […]

ČETVRTAK, 17. LISTOPADA 2013.

Što je zajedničko Salingeru, Duchampu, Juanu Rulfu i Rimbaudu? Svi su oni bolovali od neizlječivog sindroma Bartleby. Enrique Vila-Matas neumorno je tragao za poricateljima svijeta, piscima – čudacima i svim ostalim neobičnim podvrstama umjetnika šutnje koji su ime svog sindroma preuzeli od pisara Bartlebyja, činovnika iz priče Hermana Melvillea. Sedamdesetak crtica razasutih po ovoj knjizi govori o umjetnicima koji su napravili tek jedno-dva remek djela i onda zauvijek zašutjeli. Koji su pravi razlozi njihove umjetničke šutnje možda nikad i nećemo saznati (Juan Rulfo je rekao da više ne piše otkad mu je umro stric Celerino koji mu je pričao priče), ali ćemo zato uživati u brilijantnim minijaturama ovog španjolskog pisca koji nas anegdotalno, sa istančanim smislom za humor, vodi kroz svjetove neobičnih života koji su se odvijali daleko od očiju javnosti. Sve su pričice dobro obavijene i zagrijane humorom ispod kojeg se naslućuju neizgovorene osobne tragedije protagonista zbog kojih su oni odustali od stvaranja, ili barem svijet više nije imao uvid u njihovo stvaranje. Marcel Duchamp, koji je na vrhuncu karijere odustao od slikanja, kazao je u jednom intervjuu da nikad nije odustao od umjetničkog stvaranja.

Svake godine, Duchamp je iznova gradio zaklon na terasi kako bi imao hlada. Veoma mu se divim. Između ostalog, on je čovjek koji donosi sreću. To što je bio veliki obmanitelj, vrijedno je divljenja.

Nezaboravna je njegova dogodovština sa Salingerom (iako po svoj prilici apokrifna) kojeg Vila-Matas slučajno susreće u autobusu u New Yorku. Srećom ili nesrećom, odmah do Salingera u istom autobusu sjedi djevojka u koju se naš Enrique zaljubi na prvi pogled. Njegovo filozofiranje oko toga kome da priđe, misterioznoj djevojci ili još misterioznijem Salingeru kojeg nitko nije vidio već trideset godina u javnosti, spada u sam vrhunac ove više nego mjestimično genijalne knjige.
Ako ste književni gurman, pozivam vas da dođete na nezaboravnu španjolsku večeru u četvrtak 17. listopada. Adresa je knjižnica Trstenik, Klub Kroničnih knjigofila. Dress code nije obvezan.

Voditelj Dražen Šaškor, dipl.knjiž.