Književni klub kroničnih knjigofila u Knjižnici Trstenik: Dino Buzzati

15.2.2021

ČETVRTAK, 18. TRAVNJA 2013. Što se nalazi s druge strane? Jim Morrison je pokušao tamo prebjeći, a njegov duhovni otac Aldous Huxley pečatirao mu je […]

ČETVRTAK, 18. TRAVNJA 2013.

Što se nalazi s druge strane? Jim Morrison je pokušao tamo prebjeći, a njegov duhovni otac Aldous Huxley pečatirao mu je putovnicu svojom knjigom 'Vrata percepcije'. I sam Huxley je priznao da je često gledao na drugu stranu u poznijim godinama. Po drevnom samurajskom kodeksu potrebno je sedam udisaja da bi se prešlo na drugu stranu, ako je čovjek dovoljno odlučan. Ponekad to potraje čitav život.

Vojnik Giovanni Drogo, glavni lik Buzzatijeve knjige 'Tatarska pustinja', veliki je dio svog života proveo na granici sa Tamnom stranom kao čuvar u utvrdi koja graniči sa Tatarskom pustinjom. Iako strateški beznačajna utvrda, većina vojnika stacionirana u njoj je gotovo religiozno posvećena svojoj dužnosti. Dužnosti čuvara granice sa pustinjom koju još nitko nije prešao. Sve ih drži neka očajna nada da baš njih očekuje nešto veliko, neki događaj koji će ih označiti za sva vremena. Iako se mladom vojniku naizgled malo toga značajnog dešava, atmosfera isparava iz svake stranice ove nadrealne knjige koja je u svojoj srži surovo realistična.
Poput vode koju nije moguće zadržati na dlanu, život neprimjetno istječe i na kraju se osjećamo prevareni i uskraćeni za spektakl koji smo čekali čitav život, a on se održao na nekom drugom mjestu.
U četvrtak, 18. travnja u 18 sati u knjižnici Trstenik pokušat ćemo dokučiti što se krije s druge strane Književnog kluba kroničnih knjigofila.

Voditelj je Dražen Šaškor, dipl.knjiž.