Književni klub kroničnih knjigofila u Knjižnici Trstenik: Daniel Kehlmann

18.2.2021

ČETVRTAK, 16. SVIBNJA 2013.   Daniel Kehlmann je suvremeni austrijsko-njemački autor koji je na sebe skrenuo pažnju originalnim književnim balansiranjem između sna i jave, fikcije […]

ČETVRTAK, 16. SVIBNJA 2013.
 

Daniel Kehlmann je suvremeni austrijsko-njemački autor koji je na sebe skrenuo pažnju originalnim književnim balansiranjem između sna i jave, fikcije i zbilje. Zanimljivo je da su većina Kehlmannovih junaka slavni ljudi; stvarni (Gaus i Humboldt u 'Mjerenje svijeta); izmišljeni (Kaminski u 'Kaminski i ja'); slavni čudaci koji seciraju samo tkivo vremena ( kao fizičar u romanu 'Mahlerovo vrijeme') ili izvrću ruglu općeprihvaćenu logiku (kao magičar u romanu 'Magični život Arthura Beerholma').

Filigranski dotjeranim stilom, neobičnim izborom riječi, rečenica i situacija koje u potpunosti izmiču kandžama logike (npr. fizičar Mahler je otkrio tajnu vremena i sad vrijeme na neki način želi ubiti onoga tko zna ono što nitko ne bi trebao znati), Kehlmann preko svojih junaka komunicira sa onim dijelim snovitoga i magičnoga što svi nosimo u sebi, ali poput magičara Arthura Beerholma, tek kad se odreknemo svijeta, možemo degustirati pravu srž tog istog svijeta. Svi njegovi junaci traže iskupljenje u svom pozivu ili talentu, ali to im ne donosi pravu sreću, iako postaju najbolji na svijetu. Postaju na neki način bogovi u svom području i gube svoje ljudsko lice, a bogovi, koliko god bili sveznajući ili moćni, uvijek su usamljeni.

Kroz omnibus kratkih priča 'Slava' defiliraju slavne osobe kojima je slava stigla naglo poput nezasluženog dara; dara koji često zna poprimiti zlokobne obrise trojanskog konja. Poigravajući se sa svim oblicima slave, Kehlmann uživa u ironiziranju i vlastitog statusa slavne osobe (u jednoj priči poznati pisac je prevarant, a u drugoj glavni lik moli pisca da ga poštedi eutanazije).
Dođite po vlastiti dio slave u četvrtak 16. svibnja u 18 sati u knjižnicu Trstenik.

Voditelj je Dražen Šaškor, dipl.knjiž.