Književni klub kroničnih knjigofila u knjižnici Trstenik: Alice Munro

3.3.2021

ČETVRTAK, 6. OŽUJKA 2014. 'Priča nije kao cesta koja vodi negdje…već je više kao kuća. U kući boravite neko vrijeme, otkrivajući prostorije i njihove odnose […]

ČETVRTAK, 6. OŽUJKA 2014.

'Priča nije kao cesta koja vodi negdje…već je više kao kuća. U kući boravite neko vrijeme, otkrivajući prostorije i njihove odnose sa hodnicima i drugim prostorijama, gledajući kako se vanjski svijet mijenja svaki put kad ga pogledate sa drugog prozora'.

Alice Munro na ovaj način vidi vlastite priče. U svačijem životu postoji par temeljnih događaja koji ga određuju označenih sa nekoliko odluka koje će vas, ako se pokažu pogrešnima, obavijati poput tijesne košulje i sputavati ostatak života.

'U vašem životu postoji nekoliko mjesta ili samo jedno mjesto gdje se nešto dogodilo, sve ostalo su samo mjesta'.

Što se više udaljavamo od nekog određujućeg mjesta u našem životu postaju nam jasnije posljedice i korelacije s ostalim događajima( kao čovjek koji s vrha zgrade promatra nadolazeću prometnu nesreću, a ne može utjecati na razvoj događaja) i onda poželimo da smo mogli dobiti uvid u taj događaj iz druge perspektive. Poželimo da smo mogli gledati sebe sa strane i bili u mogućnosti samom sebi dati pravi savjet. Da li je uopće moguće donijeti sve prave odluke u životu (čak i sa pravim savjetnikom) i što bi se bilo desilo da smo na križanju životnih zbivanja odlučili krenuti u drugačijem smjeru od ovog u kojem smo sada? Bi li bili sretniji i kolika je uopće količina sreće neophodna za dobar život?

U četvrtak 06. ožujka dođite u 18 sati u knjižnicu Trstenik na Klub kroničnih knjigofila i provjerite jel' se moguće predozirati sa 'Previše sreće'.

Voditelj je Dražen Šaškor, dipl. knjiž.