Književni klub kroničnih knjigofila: Theodore Sturgeon “Krajnji egoist”

2.3.2021

ČETVRTAK, 23. SIJEČNJA 2014. Zlatno doba naučne fantastike obuhvaća gotovo isto vremensko razdoblje kao i Drugi svjetski rat. Kada je stvarnost toliko turobna da je […]

ČETVRTAK, 23. SIJEČNJA 2014.

Zlatno doba naučne fantastike obuhvaća gotovo isto vremensko razdoblje kao i Drugi svjetski rat. Kada je stvarnost toliko turobna da je jednostavno neprihvatljiva, bijeg u svijet mašte jedini je izlaz. Jedan od najutjecajnih i najmaštovitijih pisaca 'Zlatnog doba SF-a' bio je Theodore Sturgeon. Uvijek u potrazi za nečim novim radio je, između ostalog, i kao cirkuski akrobata. Gledajući akrobacije u cirkusu ponekad pomislimo da je nemoguće to isto izvesti i u stvarnom svijetu, kao da cirkus pripada nekakvoj svojoj 'stvarnosti'. Podjednako fleksibilnog uma i tijela, Sturgeon je akrobacije izvodio i u pisanom obliku, ništa manje uvjerljivo nego na trapezu. Sva maštovitost njegove fantastike je više bila u službi istraživanja unutarnjeg nego vanjskog svemira ( 'Unutarnji svemir je puno interesantniji, jer je vanjski svemir samo prazan prostor'.).
U istoimenoj priči iz njegove zbirke ranih pripovjetki 'Krajnji egoist', glavni junak se više ne pokorava hirovima svijeta oko njega, već se svijet pokorava njemu i hirovima njegove mašte. Theodore Sturgeon, jedan od kraljeva SF-a ( iako manje poznat i razvikan od npr. Heinlena, Zelaznyja ili Dicka), svojedobno je izjavio da je područje naučne fantastike jedino književno područje (osim možda poezije) koje ne poznaje niti granice niti parametre.

'U naučnoj fantastici testirate granice vaše realnosti'

Dođite u četvrtak 23. siječnja 2014. u 18 sati u Knjižnicu Trstenik na provjeru savitljivosti vlastite stvarnosti.

Voditelj je Dražen Šaškor, dipl. knjiž