Književni klub kroničnih knjigofila: Haruki Murakami “Ljetopis ptice navijalice”

9.3.2021

ČETVRTAK, 3. TRAVNJA 2014.   Što živ čovjek može raditi na dnu isušenog bunara (osim ako nije neuspješni samoubojica)? Gotovo na 700 stranica to pokušava […]

ČETVRTAK, 3. TRAVNJA 2014.
 

Što živ čovjek može raditi na dnu isušenog bunara (osim ako nije neuspješni samoubojica)?

Gotovo na 700 stranica to pokušava dokučiti i Haruki Murakami predstavljajući se kaoToru Okada. Kako je i red, sve uvijek počne krajnje bezazleno, kao npr. potraga za izgubljenom mačkom, a onda vam iz čista mira život izgubi svaki smisao. Monty Python je imao sjajnu epizodu 'Izbaci mačku iz kolotečine', a ovdje je mačka izbacila iz kolotečine kompletno poimanje stvarnosti gospodina Okade. Jedno od mjerila inteligencije je i naša reakcija na situacije u kojima nemamo prethodnog iskustva. Kako je na ovom testu prošao gospodin Okada, saznat ćete iščitavajući stranice ovog ljetopisa. Pisca više zanimaju stanje uma i reakcije čovjeka koji se suočava s svijetom 's one strane zrcala' (ili bunara), nego sam taj svijet.
Svi likovi koji se pojavljuju u ovom romanu, na neki način služe kao putokaz ili opomena glavnom junaku. Neke znakove je lako primijetiti i pročitati, a neki su opet suptilni, skriveni i iracionalni poput šahovske strategije Bobby Fischera. Pijun Okada napreduje po šahovskoj ploči, te pokušava doseći zadnje polje i postati najmoćnija figura u ovoj zanimljivoj igri u kojoj nije posve jasno tko vuče poteze.

Ljetopis ptice navijalice, usprkos svom obimu, ostaje nedorečen. Po toj namjernoj nedorečenosti koja je zaštitni znak svih njegovih romana, Murakami je svoje mistične zavrzlame najviše približio stvarnom životu, podcrtavajući zlatno pravilo teorije neodređenosti:

'Što više nešto promatraš, to manje o tome znaš'.

U Murakamijevom romanu jedino izvjesno je da ništa nije izvjesno, a glavni se junak poput Schroedingerove mačke nalazi u nekom neodređenom stanju o kojem zdravorazumska logika ne voli niti razmišljati. Niti je živ, niti je mrtav. Sve dok ne odluči u kojem stanju više želi biti.
Dođite u četvrtak 03. travnja u 18 sati u knjižnicu Trstenik, na vjetrometinu svjetova.

Voditelj je Dražen Šaškor, dipl. knjiž.