Književni klub kroničnih knjigofila: Gabriel García Márquez

10.3.2021

SRIJEDA, 30. TRAVNJA 2014.   Maria de la Luz Cervantes je samo htjela telefonirati, da bi igrom slučaja završila u ludnici iz koje ne može […]

SRIJEDA, 30. TRAVNJA 2014.
 

Maria de la Luz Cervantes je samo htjela telefonirati, da bi igrom slučaja završila u ludnici iz koje ne može više izaći. Može li čovjek poludjeti pokušavajući dokazati da nije lud?

Frau Frida ima pomalo neobično zanimanje. Prodaje svoje snove poput toplog kruha iz krušne peći.

Mlada djevojka Nena Daconte se naizgled bezazleno ubode na prst i više ne može zaustaviti krvarenje. Kap po kap, krv pada na snijeg i život pomalo istječe iz nje…

Shrvani otac Margarito godinama pokušava predočiti dokaze Vatikanu iz kojih je jasno da njegovu preminulu kćer moraju proglasiti sveticom.

Margaritovo čekanje će nadživjeti pet papa, a on neće pokazati ni najmanji znak umora.

Pogled na gola koljena sedamnaest otrovanih Engleza ostavit će neizbrisiv trag na gospođi Prudenciji.

Braća provode posljednje bezbrižno ljeto u svom životu. Tijela raspete murine i nesretne gospođice Forbes zauvijek će ostati utisnuta u noćne more dvojice dječaka.

Ocvala prijateljica noći Maria dos Prazeres opsjednuta je smrću i uvjerena je da tajanstveni mladić u iznošenom kaputu nije slučajno došao do nje. Poneka iznenađenja mogu biti i ugodna…


Ogrlica je to od dvanaest priča čiju nit čine Kolumbijci koji više ne žive u svojoj domovini. Gotovo osamnaest godina Gabriel Garcia Marquez je prikupljao materijal za ovo fantastično putovanje, a sve je počelo kada je jednom prilikom sanjao vlastiti pogreb na kojem se družio s dragim prijateljima, da bi na kraju ipak ostao sam, jer čak ni u snu nije moguće otići s vlastitog pogreba.
Čarolijom magičnog realizma 'Dvanaest hodočasnika' neprestano putuju prema nekom neodređenom mjestu gdje se materijaliziraju najdublji strahovi i gdje snovi bivaju stvarniji od stvarnosti.

Dođite u srijedu, 30. travnja u 18 sati u knjižnicu Trstenik na odavanje počasti velikom književniku.

Voditelj je Dražen Šaškor, dipl. knjiž.