Književni klub kroničnih knjigofila: Andreï Makine “Francuska oporuka”

23.2.2021

ČETVRTAK, 31. LISTOPADA 2013. Trava je uvijek zelenija s druge strane ograde, a zemlje koje nikad nismo posjetili uvijek su posebnije i ljepše na našim […]

ČETVRTAK, 31. LISTOPADA 2013.

Trava je uvijek zelenija s druge strane ograde, a zemlje koje nikad nismo posjetili uvijek su posebnije i ljepše na našim zamišljenim putovanjima. Dječak Aljoša sa sestrom provodi ljeta kod bake Charlotte, Francuskinje koja ih zabavlja pričama iz vremena Belle Epoque.
Zahvaljujući tim pričama, Francuska svake večeri izranja iz mora poput ogromnog krakena i guši Aljošin ruski identitet. Što više raste njegova ljubav prema Francuskoj, to više shvaća bijedu i nesreću kojima ga obavija njegova domovina Rusija.
Kada već kao tridesetpetgodišnji pisac Andreï Makine dobije politički azil i stigne u Francusku, ondje doživljava istu gorku sudbinu kao i u Rusiji. Jedva preživljavajući kao beskućnik konačno shvaća da nas ne određuje mjesto rođenja, već vrijeme i naš odnos prema njemu. Prošlost je uvijek ljepša iz perspektive sadašnjosti, a pogotovo prošlost koja nam ne pripada.
Sa padom Berlinskog zida počinje njegov književni uspon, koji će kulminirati 1995. s autobiografskom knjigom 'Francuska oporuka', kada napokon uviđa da je najbezbolnije nacionalno opredjeljenje – biti Književnik.

'Da li može biti išta gluplje od od toga da me jedan čovjek može ubiti zato što živi na drugoj strani rijeke, a njegov vladar ima neki spor sa mojim vladarom, dok u isto vrijeme ja sa njim nemam nikakav spor?’

Dođite u četvrtak 31. listopada u knjižnicu Trstenik u 18 sati na rafting rijekom koja teče između suprostavljenih strana.

Voditelj je Dražen Šaškor, dipl.knjiž.