Književna večer s Marinom Vujčić i promocija njezine nove knjige, “Stolareva kći”

27.10.2021

U programu sudjeluju: autorica Marina Vujčić i Seid Serdarević, vlasnik i glavni urednik izdavačke kuće Fraktura  Broj osoba ograničen je na 30. Prijave na: https://forms.gle/XzEf9zRe17jYa2S28  O knjizi: […]

U programu sudjeluju: autorica Marina Vujčić i Seid Serdarević, vlasnik i glavni urednik izdavačke kuće Fraktura 

Broj osoba ograničen je na 30. Prijave na: https://forms.gle/XzEf9zRe17jYa2S28 

O knjizi:

U suludom trku u kojem živimo često nemamo kada zastati da promislimo o sebi, o prošlosti, kontemplirati i uzeti si dovoljno vremena za dokolicu. U dnevničkim zapisima objedinjenima u knjizi Stolareva kći pred nama se otvara svijet Marine Vujčić – intiman, prepun razmišljanja, sjećanja, traženja vremena za sebe i bližnje. Kako sama autorica kaže: “Ovo je moj herbarij. Uberem svježu misao, nalijepim je na stranicu, obilježim datumom i zaklopim bilježnicu.
Kad je sljedeći put otvorim, stara misao nije više živa, ali je sačuvana, kao osušena biljka od koje sam u ranijim danima kuhala čaj.”
Knjiga sastavljena od tri cjeline – “Herbarij”, “Na Palagruži” i “Selo” – nastajala je gotovo puno desetljeće u kojem se autorici život stubokom promijenio, u kojem ona ostaje ista, a biva sasvim drugačijom. Kroz razmišljanja o knjigama koje čita, prirodi u kojoj uživa, svitanjima, mladicama graška u vlastitom vrtu ili izolaciji na udaljenom otoku Stolareva kći donosi fragmente iz života koji može biti i naš. Naime, “jedino u mislima male stvari mogu poprimiti velike razmjere, i jedino se u njima navodno velike stvari mogu smanjiti do nepostojanja”, zapisat će autorica, u čiju ćemo stvarnost vjerovati onako kako smo dosad vjerovali njezinoj fikciji.

“Danas shvaćam kako se lako, čim imaš priliku, riješiti nekih gradskih navika koje zaposjedaju um. Recimo, u stvarnom svijetu mozak stalno ima zadatak znati gdje su ključevi stana a gdje auta, gdje su novčanik i mobitel, je li mobitel napunjen prije izlaska, koliko je sati. Izostanak tih briga oslobađa prostor u glavi za misli koje nemaju veze s imperativima za koje smo tužno uvježbani.”

O autorici: 

Marina Vujčić rođena je 1966. u Trogiru. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je kroatistiku. U nakladi izdavačke kuće Profil 2010. objavila je roman Tuđi život, a     2014. u izdanju Hena coma knjigu drama Umri ženski i   roman A  onda je Božo krenuo ispočetka, koji je 2015. ušao u      uži izbor od četiri hrvatska naslova nominirana za   Europsku nagradu za   književnost. Za dramu Umri ženski 2014. godine dobila je treću nagradu Marin Držić. Godine 2015. u izdanju Hena coma objavila je roman Mogla sam   to biti ja. Iste godine na natječaju V. B. Z.-a i Tisak medije   romanom Susjed osvojila je nagradu za najbolji neobjavljeni     roman 2015., koji je objavila izdavačka kuća V. B. Z.   Godine 2016. u suautorstvu s Ivicom Ivaniševićem objavila je roman Otpusno pismo u izdanju Hena coma te za   dramu Podmornica dobila treću nagradu Marin Držić, a 2017.   u izdanju   Hena coma objavila je roman Pitanje anatomije.