“Knjiški moljci”, otvaranje izložbe slika i crteža Done Tomić

8.2.2021

SRIJEDA, 3. TRAVNJA 2013.   “Knjiški moljci”, otvaranje izložbe slika i crteža Done Tomić …jasnoća proze činila mu se biserom, pogotovo gdje je pisalo: “Smisao […]

SRIJEDA, 3. TRAVNJA 2013.

 

“Knjiški moljci”, otvaranje izložbe slika i crteža Done Tomić

…jasnoća proze činila mu se biserom, pogotovo gdje je pisalo: “Smisao besmislice, koja mi na misao pada, toliko mi raslabljuje misli, te mislim, da se s pravom žalim na vašu krasotu…”
Od takvih se rečenica jadnom vitezu pomuti pamet. Sve u sve, tako se zapleo u svoje štivo, da je čitao po cijele noći od večeri do jutra..i tako se njemu od maloga spanja i mnogoga čitanja osuši mozak…

Miguel de Cervantes Saavedra : Bistri vitez Don Quijote od Manche

Dona Tomić rođena je 24. siječnja 1988. godine u Splitu. Po završetku Škole likovnih umjetnosti, smjer modni dizajn, aktivnije se počinje baviti slikarstvom, ilustracijom i modeliranjem istražujući različite tehnike, materijale i podloge. Od tada svijetlo dana ugledalo je nekoliko serija tematski povezenih djela inspiriranih mitologijom, kulturnom baštinom ali i vlastitim postojanjem prikazanih na pet samostalni i osam skupnih izložbi održanih u Hrvatskoj i regiji. Veliko iskustvo i poticaj za daljnji rad stekla je izlažući i surađujući sa mladim umjetnicima s tog područja i šire.

Riječ je naime o čangrizavim, pomalo bezvoljnim, ali nadasve neobičnim stvorenjima kojima je naprosto dosadilo da se besposleno i bez ikakvog smisla vuku po kilometarskim policama pretrpanim starim prašnjavim knjigama, ali i onima koje još mirišu na tiskaru. Slušajući svakodnevno iza šarenih korica šaputanja princeza i prinčeva, dvorskih luda i vitezova, lopova i varalica, probisvijeta i veseljaka, pijanica i skitnica, odlučiše tako knjiški moljci postati vrli junaci te se nastaniše na stranicama knjiga. Istina je da progutaju poneko slovo, pomiješaju stranice, i ponekad iz puke pakosti jednostavno prožvakaju poneki ulomak.
Vjerujem također da su ih neki od Vas i sreli po šumama i gorama, dvorcima i zamcima,
krčmama i zabačenim cestama… a za one koji nisu, lijepo sam ih zamolila za nekoliko minuta mirovanja u svrhu portretiranja.

Dona Tomić