“Kapije budimpeštanskih palača” izložba fotografija

9.12.2020

  Srijeda, 22. veljače 2012. u 19h “Kapije budimpeštanskih palača” izložba fotografija Csille Venusz Milašinović i Dragoljuba Milašinovića Fotografije kapija budimpeštanskih palača nastale su u […]

 

Srijeda, 22. veljače 2012. u 19h

“Kapije budimpeštanskih palača” izložba fotografija Csille Venusz Milašinović i Dragoljuba Milašinovića

Fotografije kapija budimpeštanskih palača nastale su u maglovitom dahu inspiracije budimpeštanske  zime, bez umjetničkih ili stručnih pretenzija.
Kapije kroz koje prolaze kraljevi i prosjaci… kada bi znale pripovjedati kakvi bi to romani bili.
Želja autora je bila da svoje oduševljenje s nečim što obično prolazi nezapaženo, nešto što je normalno da mora biti tu, podjele i ukažu na zaboravljeni arhitektonski detalj, jednako važan kao i samo zdanje kojem pripada.
Doba gradnje i modernog razvoja Budimpešte je doba uspona Austro-Ugarske monarhije. Istovremeno je to vrijeme pojave novog stilskog pravca u umjetnosti Zapadne Europe krajem devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća – secesije.  Kapije budimpeštanskih palača po svojoj obrtničko-umjetničkoj ekspresiji, a i vremenu nastajanja, spadaju u taj period sa svim karakteristikama secesije. Majstori koji su od željeza kovali čipke kapija budimpeštanskih palača svoje umjeće su naukovali u Zapadnoj Europi: Italiji, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj. Po povratku u domovinu otvarali su svoje obrtničke radionice iz kojih su izišli najbolji uradci tadašnje Pešte.
Uostalom pogledajte!