Joseph L. Mankiewicz “Sve o Evi” (1950.), edukativna projekcija filma

14.12.2020

Srijeda, 11. travnja 2012. u 17h Edukativni ciklus filmova Josepha L. Mankiewicza U srijedu i petak (11. i 13. travnja) u dvorani 3 Središnje knjižnice […]

Srijeda, 11. travnja 2012. u 17h

Edukativni ciklus filmova Josepha L. Mankiewicza

U srijedu i petak (11. i 13. travnja) u dvorani 3 Središnje knjižnice održat će se edukativni ciklus filmova Josepha L. Mankiewicza.

Članovi knjižnice u srijedu će moći vidjeti njegov najpoznatiji film “Sve o Evi” snimljen 1950. godine, a u petak triler dramu Njuškalo iz 1972., reprezentativnim naslovima njegove bogate redateljske karijere. U njima se preferira ono verbalno što je određeno pokretima glumaca i mizanscene u cjelini. Mankiewicz je u svojim najuspjelijim ostvarenjima razvio i profinjen vizualni stil kojim je komplementirao temeljnu zaokupljenost prividom pojavnosti i prirodom društvenih uloga.
Projekcije započinju u 17 sati, a edukativne bilješke o pojedinom filmu mogu se uzeti na glavnom pultu knjižnice.

Sve o Evi (All about Eve),1950., c/b, 138 min
Režija: Joseph L. Mankiewicz
Scenarij: Joseph L. Mankiewicz, Mary Orr (prema Orrinoj priči Evina mudrost i njezinoj radijskoj dramatizaciji)
Uloge: Bette Davis (Margo Channing), Anne Baxter (Eve Harrington), George Sanders (Addison De Witt), Gary Merrill (Bill Sampson), Celeste Holm (Karen Richards), Hugh Marlowe (Lloyd Richards), Thelma Ritter (Birdie), Marilyn Monroe (gospođica Caswell), Gregory Ratoff (Max Fabian)

Kratki sadržaj:
Mlada provincijalka Eve, koja se želi okušati u kazalištu, upozna se sa slavnom kaz. glumicom, sredovječnom Margo Channing. Zaintrigirana Evinom izravnošću i jednostavnošću, Margo je uzme za osobnu pomoćnicu te počne dopuštati da joj Eve aranžira i privatne obveze. Margo tako i ne primjećuje da se Eve koristi svakom prilikom kako bi se što bolje etablirala u kaz. svijetu. To, međutim, postaje očito kada se Eve pokaže sposobnom zamijeniti Margo u predstavi.

(izvor: Filmska enciklopedija Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)