Jan Ole Gerster “Ajme meni!” (Oh Boy!) [2012], edukativna projekcija filma

3.3.2021

PETAK,14. OŽUJKA 2014. Niko je u kasnim dvadesetim godinama i nedavno je napustio fakultet. Živi za trenutak, luta besanim noćima ulicama Berlina, diveći se ljudima […]

PETAK,14. OŽUJKA 2014.

Niko je u kasnim dvadesetim godinama i nedavno je napustio fakultet. Živi za trenutak, luta besanim noćima ulicama Berlina, diveći se ljudima oko sebe. Sa tihom znatiželjom razmatra kako se nositi sa svakodnevnim životom, ne zapažajući kako je postao autsajder.

Jednog dana sve se mijenja i Niko je prisiljen suočiti se s posljedicama svoje neaktivnosti. Djevojka ga napušta, otac mu uskraćuje džeparac, a psihijatrijska dijagnoza kaže da je 'emotivno nestabilan'. U međuvremenu, neobična ljepotica iz njegove prošlosti suočava ga s emotivnim ranama, a njegov novi susjed, naoružan mesnim okruglicama i rakijom, otvorit će mu srce.

Ovaj niskobudžetni i crno-bijeli film je režirao i napisao debitant Jan Ole Gerster, a osvojio je 6 Njemačkih filmskih nagrada – Zlatnu Lolu za najbolji film, te nagrade za najboljeg redatelja, scenarista, glavnog i sporednog glumca i skladatelja. Zanimljivo je da je najboljim sporednim glumcem proglašen Michael Gwisdek koji je tako pobijedio svog sina Roberta Gwisdeka koji je bio nominiran u istoj kategoriji.

Redatelj Jan Ole Gerster je nakon rada u državnoj službi završio pripravništvo u X Filme Creative Pool GmbH gdje je radio kao pomoćnik redatelja Wolfganga Beckera te je preuzeo ulogu koordinatora snimanja, montaže i postprodukcije filma 'Good bye, Lenin!'. Godine 2003. započeo je studij režije i pisanja scenarija na njemačkoj Akademiji za film i televiziju u Berlinu. Od 2003. do 2009. godine završio je nekoliko projekata.