Izložba slika Jasmine Lesić, Mali princ

12.8.2021

U serijalu slika pod nazivom „Pustolovine malog princa” isprepliću se razni motivi iz knjige „Mali princ” francuskog pilota i pisca Antoine de Saint-Exupéry-a. Ciklus je […]

U serijalu slika pod nazivom „Pustolovine malog princa” isprepliću se razni motivi iz knjige „Mali princ” francuskog pilota i pisca Antoine de Saint-Exupéry-a. Ciklus je nastao spontano nakon prve slike pod nazivom „Asteroid B612” stvorenoj kao izraz ljubavi i dobrodošlice malom nećaku Davidu rođenom na Badnji dan 2020. godine.

Kroz proces stvaranja provlačila su se uvijek aktualna i neizbježna pitanja. Kakvu bi novelu napisao francuski pisac da živi u današnjem modernom društvu 78 godina kasnije? Kako bi opisao ljude bez lica, današnjeg modernog čovjeka u vremenu njegove najveće usamljenosti, fizičke distance i otuđenosti od ljudi u povijesti čovječanstva? Da li bi protagonist ove priče za odrasle poželio da napusti Asteroid B612 i bude sudionik u današnjem vremenu koje karakterizira nikad veća pohlepa, gramzivost i težnja za moći pojedinih globalnih i lokalnih interesnih skupina?

Vjerujem da bi „samo srcem” uspio pronaći i živjeti glavni smisao života u ovom nametnutom potrošačkom blještavilu i konformizmu. Idejno i slikarskim kombiniranim tehnikama u kojima prevladava assemblage integriram prirodne materijale, kameni pijesak, akrilne boje na lesonit pločama i pamučnim platnima.