Izložba Prizori s otočnih šetnji Nere Dešković

20.10.2020

Izložba Nere Dešković dio je umjetničkog rada Memorija i materijala nastalog tokom dvije godine na otoku Šolti koji prikazuje otok kroz prizore prirode. U sklopu […]

Izložba Nere Dešković dio je umjetničkog rada Memorija i materijala nastalog tokom dvije godine na otoku Šolti koji prikazuje otok kroz prizore prirode. U sklopu izložbe možete pogledati film, fotografije i zaigrati igru memorije.

MEMORIJA – PRIZORI S OTOČKIH ŠETNJI

Temu memorije sam uzela kao polaznu točku za kreiranje i propitivanje kako i na koji način podaci koje svakodnevno doživljavamo, iskustveno, psihološki, oblikuju nas i svijet oko nas. Memorija može biti intimna, a može biti i kolektivna. Zanima me stvaranje memorije kao kulturnog dobra. Kako možemo razumijevati što oblikuje naš život povezujući različita svakodnevna sjećanja. Zvuk, slika, fizičko doživljavanje mjesta u kojem živimo (ptice koje čujemo, automobili koje vidimo, ljudi s kojima razgovaramo), stvaranje, građenje, druženje.

Isto kao što su knjige memorija tako i svaki pojedinac nosi memoriju vlastitog sjećanja i zapisa koji su se pamtili, bilježili i prikupljali.

Memoriju stvaramo tijelom, umom, raznim osjetilima, zvukom, vidom, mirisom, kretnjama, reakcijama.  Asocijacije nam omogućavaju da stvaramo veze između memorija i time razvijamo  naša osjetila. Kroz posljednje dvije godine života na otoku Šolti bavila sam se šetnjama, mapiranjem prirodnih lokacija te njihovim dokumentiranjem. Usredotočila sam se na odnos između prirode i nasljeđa kojeg su ostavile generacije prije nas. Njihov princip gradnje suhozida i kuća je u skladu s prirodnom okolinom i time oku ugodan za gledanje. Kroz upoznavanje i obilaženje otoka sam osjetila i doživjela važnost tog nasljeđa i njegovu izuzetnu vrijednost u vrijeme slikovne i zvučne zagađenosti. U šetnje sam išla u periodima od 11. do 5. mjeseca. Otok je tada manje naseljen, veće su površine u kojima sam mogla promatrati prirodu i izmjene koje nastaju u njoj. Povezivanje s prirodom je postajalo dio moje svakodnevnice i to je utjecalo na  stvaranje novih memorija vezanih za odnos s prirodom.  

Bruna Radelja i Niki Dešković su sudjelovali u šetnjama i izradi vizualnog, auditivnog  i internet materijala. Integrirali su u ovaj rad svoje ideje, znanja i vještine.

Kroz procese povezivanja i oblikovanja materijala nastaje umjetnički rad memorija koji pronalazi različite lokacije u kojima će biti smješten. Šolta i Zagreb su trenutne lokacije na kojima se izlažu, prikazuju, stvaraju novi materijali.