Izložba pinhole fotografija – Arkadiusz NizińskI, SUNCE/SŁOŃCE/THE SUN

21.9.2020

Kako izgleda put Sunca tijekom godine? Je li moguće 365 dana tog putovanja s istoka na zapad zabilježiti na jednom listu papira? Uspjelo je to […]

Kako izgleda put Sunca tijekom godine? Je li moguće 365 dana tog putovanja s istoka na zapad zabilježiti na jednom listu papira? Uspjelo je to Arkadiuszu Nizińskom (1972), poljskom autoru kojeg je trag Sunca prije petnaestak godina doveo u Hrvatsku. On je, naime, snimio put Sunca u godini dana. Na jednom fotopapiru zabilježio je 365 njegovih prolazaka s istoka na zapad. U limenku od piva s jedne je strane stavio fotografski papir, a s druge napravio rupicu i dobio primitivni fotografski aparat, verziju camere obscure. Pinhole camera već je dugo njegova mala opsesija. Svoje fotoaparate postavlja svuda gdje stigne – na krovove, ograde, drveće, prozore, u grmlje i suhozide. Ondje moraju ostati najmanje šest mjeseci, a najbolje godinu dana. Naravno, postoji rizik da će ih netko primijetiti i baciti misleći – opet netko posvuda ostavlja smeće ili da će posjeći drvo na kojem stoje. No sve se to isplati jer je rezultat – poseban.

Pinhole camera za mene je prije svega dobra zabava, no sviđa mi se i pomisao da stvaram umjetnost, kaže Niziński.

Izložbu je u suradnji s Knjižnicom Bol-Plokite organizirala poljska kulturna udruga Polonez. Začudne i intrigirajuće putove sunca  pogledajte  od 25. rujna do 13. listopada.