Izložba Petra Milete, Kad imaš žicu

12.8.2022

Otvorenje izložbe je u srijedu 17. kolovoza u 18:00 h – Atrij Središnje knjižnice, Ulica slobode 2   Petar Mileta, dipl. ing. elektrotehnike koji se […]

Otvorenje izložbe je u srijedu 17. kolovoza u 18:00 h – Atrij Središnje knjižnice, Ulica slobode 2

 

Petar Mileta, dipl. ing. elektrotehnike koji se u mirovini posvetio umjetnosti.

Poput većine umirovljenika otkrivši „novu slobodu“ , on je i neznajući što bi s njom počeo „eksperimentirati“ tražeći se u tom novootkrivenom svijetu. Nakon instalacija sa školjkama i kamenjem, svoj likovni izričaj pronalazi istražujući tajne bakrene žice, materijala s kojim je već tijekom profesionalnog dijela svog života često dolazio u kontakt. Njezinim  savijanjem otkrio je mogućnost stvaranja oblika koji su nalikovali na obrise životinja, raznih predmeta pa čak i ljudskog lica. Sve više se uživljavao u tu igru asocijativnih stvaranja jednog novog svijeta kao što to obično radimo kad gledajući oblake na nebu dajemo mašti slobodu. On vrlo često svoja djela od milja naziva “žicopisima” što me potaknulo na neke drugačije interpretacije.

Autor poput haiku pjesnika ne opisuje, već samo bilježi utiske, dosljedno poštujući formu odabranog kanona. On daje nagovještaj, slutnju, skicu, a na svakom od promatrača je da sam dovrši pojedinu sliku i tako aktivno sudjeluje u njezinom stvaranju.

_dio teksta iz osvrta Helga Zglav-Martinac, dipl. prof. povijesti umjetnosti

Ostatak pročitajte ovdje!