Izložba nakita od tague Lourdes Delgado Pandžić (Ekvador)

3.12.2020

3. – 25. studenog 2011. Tagua (koštana palma) vrsta je palme koja raste u Ekvadoru i donosi plod svakih15 godina. U plodu tague je sjemenka koju […]

3. – 25. studenog 2011.

Tagua (koštana palma) vrsta je palme koja raste u Ekvadoru i donosi plod svakih15 godina. U plodu tague je sjemenka koju treba sušiti tri mjeseca da bi bila pogodna za obradu.
Sredinom 19. stoljeća počima se od sjemenke tague izrađivati dugmeta, a nakon toga kreće i izvoz sjemenki u Europu. Tagua je tada nazvana biljnom slonovačom, a sve jača i sve unosnija proizvodnja predmeta od tague privukla je i Hrvate, koji su u velikom broju počeli naseljavati Ekvador (gdje ih i danas ima oko četiri tisuće).
Pojavom plastike prestaje upotreba tague, ali još i danas neki poznati modni kreatori (Valentino, Armani) na svojim modelima upotrebljavaju dugmad od tague.
Danas se tagua u Ekvadoru upotrebljava za izradu nakita i suvenira.
Nakit Lourdes Delgado Pandžić (Ekvatorijanke udate za potomka hrvatskih iseljenika), izrađen je od tague, poliran je i bojan posebnim bojama.
Lourdes Delgado Pandžić živi u Ekvadoru, školovana je u Engleskoj i SAD, vlasnica je plantaže kakaovca i bavi se proizvodnjom čokolade i kave. Nakit izrađuje u slobodno vrijeme, pokušavajući obnoviti zanemarenu i zaboravljenu tradiciju.