Izložba minijatura Zvonka Madunića, “Hrvatska priča”

14.9.2021

Moj opus „Hrvatska priča“ nastao je za potrebe Obrta „Madit“, a obuhvaća 70 crtica (prevedene na 10 europskih jezika) koje su popraćene mojim osobnim likovnim […]

Moj opus „Hrvatska priča“ nastao je za potrebe Obrta „Madit“, a obuhvaća 70 crtica (prevedene na 10 europskih jezika) koje su popraćene mojim osobnim likovnim rješenjima.

Na prijašnjoj izložbi u GK u Šibeniku izloženo je 40 likovnih rješenja (promjera su 5,5 cm) i isto toliko crtica u kombinaciji hrvatskog i jednog od 10 jezika (dvojezično). Uz to, na toj izložbi, u 10 vitrina, bilo je 10 duplerica iz „Kane“ koje sam objavio o naseljima i ljepotama Šibensko-kninske županije. Sve navedene izloške pratilo je 10 boca od 0,20 l proizvoda „Madit-a“ – loza, travarica, komorač, travarica, rogač, orah, višnja, smokva i vino „Glu“. Što se tiče Splitsko-dalmatinske županije, crtice su o Trogiru, Splitu, Klisu, Cetini, Omišu, Imotskom, Modrom i Crvenom jezeru, Madunića selu, Baškoj Vodi, Makarskoj i Šestnovcu. Tekstovi iz „Kane“ obuhvaćaju veliki dio Splitko-dalmatinske županije. Osobno bih izdvojio „Križište“ (o mojoj Cisti Provo), „Puž“ (o Šestanovcu), „Pukla je Jelača“ (o Blatu na Cetini), „Arbitri“ (o Splitu) i dr.

__Zvonko Madunić, autor 

O autoru:

Zvonko Madunić (Split, 4. ožujka 1959.), hrvatski književnik, prosvjetni djelatnik i poduzetnik. Osnovnu školu pohađao je u Cisti i Lovreću, a gimnaziju u Imotskom. Diplomirao je povijesti umjetnosti i povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1986. godine. Iste godine zaposlio se u Vojniću na Kordunu, odakle je 1987. godine prešao u srednje škole u Vrbovcu i Čazmi, gdje je radio kao profesor povijesti umjetnosti. Zbog pomanjkanja prosvjetnih radnika u ratnim okolnostima, premješten je na radno mjesto učitelja u Osnovnim školama Tina Ujevića i Jurja Šižgorića u Šibeniku, a potom u novoosnovanu šibensku Osnovnu školu “Vidici”.

U kolovozu 1995. godine sudjeluje u vojno – redarstvenoj oslobodilačkoj akciji „Oluja“. Nakon oslobođenja Hrvatske vratio se na svoje radno mjestu o OŠ “Vidici”. Svoja ratna iskustva pretočio je u romane “Olujna razmišljanja”, “Glu” i  “Pucanj u veličinu”, a rad s djecom u školskoj povijesnoj grupi potaknuo ga je na pisanje eseja i samosvojnih autorskih putopisa koje objavljuje u časopisima, revijama i novinama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Prateći razvoj novih medija Madunić školsku povijesnu grupu pretvorio je u filmsku i s njom, u okviru školskoga projekta “Vidički tići skakuću Europom”, prema vlastitim scenarijima snimio niz kratkih dokumentarne filmove. Usporedo s radom u školi i kreativnim radom s djecom nastavio je i književni rad koji je urodio zbirkom pripovjedaka “Elektronička pošta” i romanima “Na crti života”, “Feniks”, “Šibenski bedž”, “Križni put” i  “Urudžbeni broj”. Madunićev roman “Elektronička pošta” prva je šibenska knjiga objavljena u elektroničkom obliku. Osim kao romanopisac Madunić je plodan i kao autor priča, crtica i osebujnih kolumni koje već 25 godina objavljuje u brojnim časopisima, revijama i novinama, a za potrebe obiteljskog Obrta “Madit” u okviru projekta “Hrvatska priča”, napisao je 70 poučno edukativnih crtica koje prikazuju hrvatske znamenitosti. Crtice, nastale u sklopu njegovog projekta “Hrvatska priča” koji promiče i afirmira hrvatske i šibenske zavičajne vrijednosti, prevedene su na deset europskih jezika i objavljene u obliku naljepnica na bocama lozovače, prošeka, vina i maslinova ulja koje proizvodi njegov obiteljski obrt “Madit” koji je dobio ime po prvim slovima imena pet njegovih kćeri. Proizvodi obrta “Madit” priznati su i etablirani šibenski suveniri kojima Madunić od 2005. godine obogaćuje i oplemenjuje šibensku turističku ponudu. Uz vino, rakiju, prošek i maslinovo ulje koje Zvonko Madunić i njegova obitelj proizvode od plodova iz vlastitog vinograda i maslinika u Donjem Polju, priloženi su unikatni podlošci za čaše s motivima iz Hrvatske i šibenskog zavičaja na kojima se on ukazuje i kao uspješan slikar – minijaturist.