Izložba Matije Šitum, FUZIJA U STAKLU

28.1.2021

U Noći  muzeja 2021. 29. 1. – 20. 2. 2021. Izložba u vitrinama / Matija Šitum, Fuzija u staklu O autorici: U 16. Noći muzeja Gradska […]

U Noći  muzeja 2021.

29. 1. – 20. 2. 2021.

Izložba u vitrinama / Matija Šitum, Fuzija u staklu

O autorici:

U 16. Noći muzeja Gradska knjižnica Marka Marulića postavlja izložbu splitske umjetnice Matije Šitum pod nazivom „Fuzija u staklu“.

Matija Šitum umjetnošću se bavi cijeli život. Završila je Srednju umjetničku školu u Splitu, smjer dekorativne obrade kamena, nakon čega upisuje Likovni odgoj i likovnu umjetnost pri Filozofskom fakultetu u Splitu. Kroz svoje stvaralaštvo, okušala se u u mnogim likovnim tehnikama, dok se u zadnje vrijeme bavi fuzijom stakla. Stalno je zaposlena u Osnovnoj školi Žrnovnica gdje obnaša dužnost ravnateljice kroz više uspješnih mandata. Iza sebe ima nekoliko samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Ova Izložba bit će otvorena do 20. veljače.

Recenzija: 

Kada se iskusni pedagoški djelatnik u isto vrijeme kreativno bavi i slikarstvom onda obje vrste neprekidno bogati senzibilitetom  i strašću, asimilacijskom energijom raznorodnih motiva i stilskih elemenata. Matija se brzo iskazala bujnom imaginacijom crteža mahom ženskog lika prenoseći vlastita stanja duha u različite tonske matrice koje se otvaraju kontemplativnim sferama slikarstva. Ako se tomu dodaju staklene prinove ženskih torza koja u zanosu lebde u beskraju, slikarica se otkriva u kiparskim vještinama koje ne bježe od erotskog naboja i tajni ljubavi. Recentni radovi u staklu pokazuju koliko Matija živi u čaroliji svijetla i boje, svojevrsna melankolija torza zamijenjena je gotovo arkadijskim znakovima na većim ili manjim staklenim plohama (tanjurima i manjima zdjelama), obojene pločice balansiraju poput unutarnjih ritmova stalno otvorenih novim čarolijama i upadima svijetla s klauzulom unikatnosti. Deskripcija je minimalna, a dominantna ekspresivna dimenzija spaja nespojivo-materiju, boju i svijetlost u radosni dječji i svijet odraslih. Nesumnjivo inovativan kreativni pomak Matije Šitum unutar pomalo umorne splitske likovne scene.

Dr.sc. Tonći Šitin