Izložba “Književna ostavština Ivana Meštrovića”

19.2.2021

ČETVRTAK, 6. LIPNJA 2013. Književno stvaralaštvo Ivana Meštrovića započelo je u njegovoj mladosti. Jedan od prvih literarnih uradaka bila je pjesma Vilo moja pivat mi pomaži pisana […]

ČETVRTAK, 6. LIPNJA 2013.

Književno stvaralaštvo Ivana Meštrovića započelo je u njegovoj mladosti. Jedan od prvih literarnih uradaka bila je pjesma Vilo moja pivat mi pomaži pisana u desetercu. Pjesma je posvećena fra Andriji Kačiću Miošiću.

Poznato je da se “Pismarica” fra Andrije Kačića Miošića smatra prvim hrvatskim bestsellerom, upravo ta “Pismarica” koju je zavolio u djetinjstvu probudila je u njemu želju da se literarno izrazi. Uz Pismaricu čaroliju riječi upoznao je i u Bibliji.
Glazba deseterca i biblijskog psalma infiltrirana je u cjelokupno Meštrovićevo stvaranje.
Memoarsko djelo Uspomene na političke ljude i događaje (1961.) doživjelo je više izdanja. Tu se Meštrović predstavio kao vješt pripovjedač, analitičar i portretist mnogih ličnosti iz političkog života. U političkim memoarima Meštrović opisuje niz političkih zbivanja koje opisuju vrijeme pred Prvi svjetski rat i stvaranje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.
Posmrtno mu je objavljena zbirka novela Ludi Mile (1970.) u kojoj u stilu narodnih pripovjedača piše o sudbini ljudi iz Dalmatinske zagore. Roman Vatra i opekline (1998.) suptilna je priča o ljubavnoj vezi s tri različite žene. Vidljivo je to i iz podnaslova romana: RUŽENA, RUŽA, KLARA. Vatra i opekline su roman o ljubavnom životu velikog umjetnika i priča o ženama koje su utjecale na njegovo stvaralaštvo. Umjetnikovu književnu ostavštinu spadaju i dramski tekstovi Razgovori s Michelangelom.