Izložba Jasmine Lesić, “Mali princ traganje za smislom”

3.12.2021

O izložbi U ciklusu slika isprepliću se razni motivi iz knjige „Mali princ” francuskog pilota i pisca Antoine de Saint-Exupéry-a u kojima autor otkriva tajne prijateljstva i […]

O izložbi

U ciklusu slika isprepliću se razni motivi iz knjige „Mali princ” francuskog pilota i pisca Antoine de Saint-Exupéry-a u kojima autor otkriva tajne prijateljstva i ljubavi. Priča je inspirirana istinskim životnim vrijednostima – ljubav i prijateljstvo koje daju smisao svakodnevnom životu, obogaćuju nas i čine boljim ljudima.

Ciklus prati potragu princa za shvaćanjem što mu ruža znači i spoznaji da mu ona predstavlja smisao života. Bezuvjetna ljubav koju mali princ i ruža osjećaju jedno prema drugome očituje se u djelima koja su bitnija od riječi koje mogu da prenesu pogrešnu poruku. Priča o ljubavi, posvećenosti, svakodnevnom zalijevanju, smrti, povratku istinskoj ljubavi koja je veća i od same smrti.

Likovi i plošni karakteri koje Mali princ otkriva putujući svemirom do Zemlje danas nam diktiraju ljudska prava i slobode na plavoj planeti. U ovom likovnom ciklusu nema mjesta za samozaljubljene vladare zaslijepljene svojom moći, opsjednute biznismene koji su zarobljeni u besmislenim poslovima dok teže za sve većim bogatstvom, ljudima koji su opsjednuti svojim problemima, prezaposlenošću i besmislom, taštim ljudima bez mašte.

Ciklus je posvećen djeci i odraslima koji nisu zaboravili da svakodnevno zalijevaju dijete u sebi.

Plavoj planeti su potrebni ljudi koji srcem mogu vidjeti istinu, jer bitno je očima nevidljivo.

Idejno i slikarskim kombiniranim tehnikama u kojima prevladava assemblage integrirani su prirodni materijali (drvo, kameni pijesak, špage), akrilne boje na lesonit pločama i pamučnim platnima.