Izložba izdanja Matice hrvatske u povodu 170 godina utemeljenja

29.12.2020

Četvrtak, 10. svibnja 2012. u 18:30h Ova je izložba pogled u dugovječno djelo Matice hrvatske koje je započelo objavljivanjem znamenitoga Gundulićeva Osmana 1844. Knjige Matice […]

Četvrtak, 10. svibnja 2012. u 18:30h

Ova je izložba pogled u dugovječno djelo Matice hrvatske koje je započelo objavljivanjem znamenitoga Gundulićeva Osmana 1844.
Knjige Matice hrvatske prožele su sav naš kulturni prostor. One su dokumenti ne samo o našem postojanju nego i o golemom i sustavnom stvaralačkom djelu hrvatskih književnika, znanstvenika, političara, filozofa i umjetnika. Ugrađene su u temelje svih naših modernih ustanova, naših škola i sveučilišta. Pisane su biranim jezikom i taj su jezik najizvrsnije čuvale. Pridonosile su izgradnji hrvatskog diplomatičkog jezika, pravnog i znanstvenog nazivlja i svekolike umjetničke i znanstvene proze i izraza. Sabirale su narodno pjesništvo i spajale književnost iz duboke starine s vrhuncima moderne hrvatske lirike. Dragocjen su prinos povijesnom, ekonomskom i političkom promišljanju. U njima je sabirano i tumačeno naše umjetničko naslijeđe, opisivane prirodne znamenitosti. Knjige Matice hrvatske čuvale su hrvatski narod i naše državno pravo, svjedočile o borbi za slobodu, branile naše granice i naše more. One su davale dostojanstvo našim kućama, odgajale mladost, krijepile nas u vremenima zla i malodušnosti, radovale nas i uznosile u narodnim slavljima.
O svemu tome svjedoče birani primjerci pažljivo uređeni i uzorno grafički opremljeni. Mnogi od izloženih naslova su i vrlo rijetki. Željeli bismo potaknuti da se sačuvaju i spase od propasti osobito stare i rijetke knjige čija je povijest povezana s osnivanjem škola, knjižnica, čitaonica i društava, knjige koje svjedoče o kulturnom stvaralaštvu u našim gradovima i selima, na otocima, koje opisuju pothvate i putovanja naših ljudi u domovini i svijetu.
Nadamo se da će i ova izložba potaknuti da se što temeljitije upoznamo s vrijednostima Matice hrvatske i da svestrano čuvamo, proučavamo i štitimo našu baštinu izgrađujući Maticu hrvatsku za nove buduće knjige – knjige za vrijeme koje dolazi.