Izložba fotografija Maje Tomas, O moru – od Suska do Mljeta

17.12.2020

Izložba fotografija Maje Tomas, O moru – od Suska do Mljeta Na ovoj novoj izložbi Maja se predstavlja publici manjim, ali cjelovitim opusom svog intimnog […]

Izložba fotografija Maje Tomas, O moru – od Suska do Mljeta

Na ovoj novoj izložbi Maja se predstavlja publici manjim, ali cjelovitim opusom svog intimnog doživljaja mora.To je tek izbor iz mnoštva fotografskih krokija. Znalački koristi mogućnosti koje joj pruža suvremena tehnika. Kompozicija slika je uravnotežena bez suvišnih detalja, kut promatranja poseban. Prikazi  vezani  za more odišu jasnoćom. Kamerom  istražuje sva njegova stanja od bonace do udara valova o hridine. Prikazuje dodir vodene površine i obale, ali i usamljene otočiće koji pozivaju na maštanje. Dugim lutanjima i izoštrenim zapažanjima autorica je bilježila igru valova, modrinu mirne vode i široke brazde, što su ih za sobom ostavljali brodovi ploveći nepoznatim ciljevima.

I ovaj novi susret s Majom  ispunjava nas zadovoljstvom i smirenošću. Podijelili smo njene osjećaje i prihvatili prijateljske poruke. Nadamo se skorom druženju preko objektiva njezine kamere. (Dr. sc. Stanko Piplović)

Prvo što me osvojilo je savršen-jak-minimalizam-poezija!  I prava, punokrvna likovnost, snažan obrok ljepote dan!  Samo naprijed!  (Dorta Jagić)

Ponajviše mi je prijemčivo upravo radno, tematski  dorađena fotografija „Galebovi“. Gotovo mitska scena koja nas tisućljećima osvaja svojom simbolikom, a Maja Tomas nas još jednom podsjeća na Iskon. (Sead Begović) 

 

MAJA TOMAS 

Maja Tomas svijet je ugledala jednog vedrog proljetnog dana u Splitu. Provodila je djetinjstvo uz obalu, sakupljajući  školjke u pijesku što ih je izbacilo more te iz njih osluškivala neke čudne daleke šumove. Tako je odrastala i  od mladenačkih dana pokušavala izraziti bogatstvo raspoloženja, perom i fotografskom kamerom. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zadru, smjer turizam.Maja je svestrana umjetnica koja svoje impresije izriče poezijom, umjetničkom fotografijom, pjevanjem i glumom (u kazalištu, tv dramama i filmu). Do sada je objavila četiri zbirke poezije i  jednu poetsku monodramu, koje je sama  ilustrirala. Njena  poezija prevedena je na njemački i francuski  jezik. Zastupljena je u više od trideset  zajedničkih zbirki poezije te u monografijama dvaju pjesničkih susreta. Članica je DHK u Zagrebu,  Društva hrvatskih skladatelja, Matice Hrvatske i drugih umj. udruženja. Kao umjetnica, gostovala je po Europi, Australiji i na Novom Zelandu. Za  svoj umjetnički rad je nagrađivana. Maja Tomas je do sada je imala  šest samostalnih izložbi umjetničke fotografije u zemlji i inozemstvu (Crna Gora, Makedonija, Njemačka). Sudjelovala je 2010.g. na humanitarnoj  likovnoj koloniji Karmel  Sv. Ilije na Buškom jezeru u BiH. Sve njezine izložbe lijepo je prihvatila publika, ali i kritika.