Izložba fotografija Ivice Bote „Put sv. Jakova”

22.7.2020

23. 7. – 4. 8. 2020. Izložba fotografija Ivice Bote „Put sv. Jakova” (Izložba je postavljena povodom blagdana sv. Jakova – 25. srpnja) Sveti Jakov, […]

23. 7. – 4. 8. 2020.

Izložba fotografija Ivice Bote Put sv. Jakova”

(Izložba je postavljena povodom blagdana sv. Jakova – 25. srpnja)

Sveti Jakov, Jakov Zebedejev (stariji), jedan je od Isusovih dvanaest apostola. Do njegovog posljednjeg počivališta u Santiagu svake godine pješice prođe oko 200 000  hodočasnika.

Hodočašće Camino de Santiago ima tradiciju dulju od tisuću godina. Sastoji se od nekoliko ruta, a najpoznatija je tzv. Francuski put, ruta Puta svetog Jakova, duga oko 800 km, koju prelaze hodočasnici iz pravca Francuske na putu koji vodi u Santiago de Compostelu, grad u kojemu se nalaze moći svetog apostola Jakova.

Uz Jeruzalem i Rim, hodočašće sv. Jakovu treće je najpoznatije među kršćanima. Na njega se počelo odlaziti u 12. st. i do danas je put ostao isti – raznolikost prekrasnog krajolika, susreti s osobama iz cijeloga svijeta, napor i silni žuljevi tijekom hoda – sve to daje ovom hodočašću osobit čar.

Svetog su Jakova, kao svog naročitog zaštitnika, poštivali tijekom stoljeća hodočasnici i putnici, zatim srednjovjekovni vitezovi, pa onda ljekari, kožari, ratari i voćari. Slikari ga obično prikazuju kao putnika sa štapom u ruci, koji put i s mačem, što podsjeća na njegovu smrt, jer je od kralja Heroda Agripe bio pogubljen mačem i tako prvi od apostola pošao u mučeničku smrt.

Španjolska je sv. Jakova uzela za svoga zaštitnika, a kad njegov blagdan padne u nedjelju, onda je za Španjolsku cijela ta godina jubilarna Jakovljeva godina.

U Hrvatskoj je sv. Jakovu posvećena Šibenska biskupija.

Sretan imendan slavljenicima!

 

 

IVICA BOTA

umirovljeni je inženjer građevinarstva koji s obitelji živi u Splitu, a 2016. godine hodočastio je u Santiago de Compostelu na grob apostola Jakova i propješačio, za 40 dana, gotovo 900 km. Ova izložba donosi fotografije s tog hodočašća. Izbor fotografija prikazuje jedan dan na putu i sva iskušenja kroz koja je prolazio.

Kada autora pitate čemu ga je naučio Camino, spremno odgovara:

 „Naučio me da je sve moguće, da čovjek ono što odluči može i napraviti. Naučio me pomagati ljudima. Kada ste pet, šest sati sami sa svojim mislima i molitvama, otkrijete nešto pozitivno i vrijedno što imate u sebi i što možete dijeliti s drugima. Izložbom želim pokazati ljudima da je  moguće propješačiti ovu rutu u čast sv. Jakova, pa ako se jedna od tisuću osoba  odluči na slično putovanje, bit ću sretan i zadovoljan.“

„Vjera, ljubav i molitva čine trojstvo koje daje snagu, kako na Putu, tako i u životu“, poručuje nam autor ove Izložbe.  

Pogledajte fotografije s hodočašća jer slika vrijedi za tisuću riječi!