Izložba Dine Mlinac, Otisci nasljeđa

5.7.2021

Kolekcija radova ''Otisci nasljeđa'' nastala je inspirirana životom i odlaskom nonota i none (djeda i bake) i željom da sjećanje na njih i njihov život […]

Kolekcija radova ''Otisci nasljeđa'' nastala je inspirirana životom i odlaskom nonota i none (djeda i bake) i željom da sjećanje na njih i njihov život ostane zapamčeno u umjetničkom izričaju. Većina predmeta korištenih u stvaranju je pronađena u njihovoj kući. Tekstili su plahte koje je nona pažljivo čuvala, metalni predmeti su stari alati, limenke, čavli i vijci koje je moj nono nekad koristio i koji su tijekom vremena zahrđali. Za kuhanje i proces izrade tekstila sam koristila veliki lonac koji sam pronašla u dvorištu, a biljke korištene u eko printanju su one koje su preživjele u noninom vrtu. Neki od tekstila su bojani kavom koja je bila obavezni napitak i dio nonine svakodnevne rutine.

Svi tekstili su rađeni tehnikom eko printa s biljkama i hrđom te su bojani prirodnim sastojcima – kavom i plodovima biljke trnine. Rađeni su na dva različita načina zbog postizanja različitih efekata. Jedan način je bojanje i eko printanje tekstila prije hrđanja čime sam dobila pozadinu otisnutu lišćem, prošaranu smeđom bojom od kave a preko nje otiske hrđe u tipičnoj narančastoj boji. Drugi način je prvo hrđanje otiskivanjem metalnih predmeta na tekstil, zatim slaganje i pripremanje materijala za eko print te bojanje i kuhanje s kavom ili trninom i metalnim predmetima u loncu što je rezultiralo tamnijim otiscima hrđe.

 

O autorici:

Dina Mlinac rođena je 1995. godine, živi i stvara u Sutivanu na otoku Braču. Završila je opću gimnaziju u Supetru te je nastavila daljnje obrazovanje na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu 2013. godine, smjer Dizajn tekstila. Preddiplomski studij završava 2017. godine te iste godine upisuje diplomski studij na istom fakultetu, smjer Dizajn tekstila. Godinu dana putem Erasmus programa provodi u Švedskoj na University of Boras, smjer Textile Design. Diplomski studij završava 2020. godine sa temom Korištenje korozivnih materijala u dizajnu tekstila.

Skupne izložbe:

2018. Oni dolaze – Studenti TTF-a: Dizajn Tekstila 01, Galerija SC, Zagreb

2019. DOMINO DEZEN, Francuski institut, Zagreb

2019. Ljubav i otpor Ivane Popović kao poticaj novim generacijama, Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb

2021. BIEN 2021 Textile Art Biennial, Kranj, Slovenija

Samostalne izložbe:

2020. Otisci nasljeđa, pokraj crkvice sv. Vicenca, Sutivan