Izložba 3D slika MATE BARTULOVIĆA, Plavo u mom oku

19.6.2020

MATE BARTULOVIĆ, Plavo u mom oku  Izložba 3D slika u GKMM Split (5. – 26. lipnja 2020.)     Životopis: Moje ime je Mate Bartulović. Rođen […]

MATE BARTULOVIĆ, Plavo u mom oku 
Izložba 3D slika u GKMM Split (5. – 26. lipnja 2020.)

 

 

Životopis:

Moje ime je Mate Bartulović. Rođen sam 20. siječnja 1964. godine u Zadvarju jer je tamo bilo najbliže rodilište rodnom mjestu mojih roditelja, Blatu na Cetini. To je selo koje se nalazi u zaleđu Omiša kroz koje protječe rijeka Cetina, koju ponosno čuvaju visoki jablanovi. Krajem prve godine života, moja obitelj odlazi živjeti u Split. U Splitu, gdje sam završio osnovnu i srednju školu, kao i ostale životne škole, ostajem živjeti sve do danas. Nakon završetka školovanja bavio sam raznim poslovima, a bio sam i sudionik Domovinskog rata. Prije više od 20 godina započeo sam s izradom božićnih jaslica i bavio se zanatom koji mi je do danas ostao velika ljubav. Moj poklon Gradskoj knjižnici Marka Marulića za Božić 2019. bile su upravo božićne jaslice. Nakon toga počeo sam izrađivati 3D slike s motivima mora i života u primorskom kraju. U želji za povezivanjem svoje dvije velike ljubavi, prema slikanju i modeliranju, odnedavno se bavim izradom i oslikavanjem keramičkih radova. Trenutno se na HZZZ-u vodim kao umirovljenik. Razlog tome je ozljeda koju sam zadobio, a čija je posljedica visok stupanj slabovidnosti. Moje bavljenje slikanjem svojevrsna je terapija koja mi pomaže u prihvaćanju stečenog invaliditeta.
Kontakt broj: 098 661778

Dr. sc. Goran Sučić, O izložbi Mate Bartulovića Plavo u mom oku

Gradska knjižnica Marka Marulića Split tradicionalno je prisutna u obilježavanju mnogih javnih i kulturnih sadržaja i događanja, a ovoga puta otvorila je svoja vrata izložbi slika Mate Bartulovića. Mate Bartulović rođen je 1964. u Zadvarju. Nakon kratkog vremena s roditeljima preseljava u Split, gdje i danas živi. Mate Bartulović sudionik je Domovinskog rata, nakon čega otkriva skrivenu ljubav prema umjetnosti te se aktivnije počinje baviti, za početak, izradom božićnih jaslica. Dakako, Mate u svojoj slikarskoj samoniklosti nije stao na prvotnim duhovnim temama. On proširuje svoj stvaralački interes izradom 3D slika s motivima mora i života na moru, što ujedno čini temu ove izložbe. Nadalje, znatiželja i istraživački duh vode ga prema drugim motivima i tehnikama, kao što su radovi oslikani na keramici. Čestit amaterski pristup i ovom prigodom vidimo kao slobodu bez akademskih opterećenja i očekivanja u kojemu se zrcali iskrenost i jednostavnost same poruke umjetničkog kazivanja. Sam autor umjetnost doživljava kao svojevrsnu terapiju koja mu pomaže u rješavanju problema iz prošlosti, poboljšava samosvijest i samopoštovanje, povećava emocionalnu kontrolu, a smanjuje stresna stanja i anksioznost te razvija kreativnost. Čini mi se vrijednim evidentirati Bartulovićev rad i stvaralaštvo koji se predstavljaju u GKMM s dvadesetak radova manjega formata, oblikovanih reljefno u drvetu, glini, akrilu i materijalima za modeliranje koji su prožeti temama mora, navika i običaja ljudi, prizivajući najranija autorova sjećanja i  otkrivajući oporost i ljepotu ambijenta kamena i krša u kojemu je rođen. Bartulovićeva ljubav prema likovnome stvaralaštvu svjedoči o kreativnoj ustrajnosti jedne osobe koja se povodi svojom radoznalošću i diktatom osobnoga temperamenta.