Ivo Pervan: „Hrvatska prirodna i kulturna baština“

28.10.2020

Izložba umjetničke fotografije glasovitog fotografa Ivo Pervan je rođen  je 24. lipnja 1947 godine.. Nakon završene gimnazije u Splitu, upisuje studiji prava, koji napušta nakon dvije […]

Izložba umjetničke fotografije glasovitog fotografa

Ivo Pervan je rođen  je 24. lipnja 1947 godine.. Nakon završene gimnazije u Splitu, upisuje studiji prava, koji napušta nakon dvije godine dana, shvativši da pravo nije studij koji je blizak njegovoj kreativnoj prirodi, još od malena okrenutoj ljepotama kojima smo okruženi, vidljivima i skrivenima.
     Potom upisuje studij na Višoj ekonomskoj školi, a zatim prelazi na vanjsku trgovinu na kojoj apsolvira. Počeci bavljenja fotografijom datiraju iz srednje škole, u uvjetima koji su najblaže rečeno bili skromni, što njegovoj kreativnoj energiji nije ni najmanje smetalo.
     Od 1990. godine počinje samostalno raditi, uz teškoće koje smo nažalost svi morali proći, te je mladoj državi Hrvatskoj donio prvu internacionalnu nagradu, koju je ova osvojila za njegov plakat god 1992. u Beču. Bilo je to I. mjesto na svjetskom natječaju za turistički plakat , i to baš za plakat “SPLIT”-a.
     U vrijeme dok je u Hrvatskoj bjesnio rat, to priznanje je odjeknulo u Europi, a sve TV kuće su informaciju prenijele svijetu.
     Od 1980. do danas, Ivo Pervan ima 17 autorskih foto-monografija, cca 60 koautorskih, održao je velik broj izložbi, a posebno je svojim radom vezan uz promidžbu hrvatskog turizma (brošure, prospekti, CD-ovi). Od 1992 do danas, Hrvatska je dobila 7 (sedam) prvih svjetskih nagrada za plakate s njegovim motivima.
     Pervanovim fotografijama služe se izdavači turističkih publikacija (vodiči, plakati, razglednice, turističke revije), tiskaju se razne foto-monografije,( autorske i koautorske),a posebno je tražena njegova fotografija kulturne baštine. Kulturna i prirodna baština Hrvatske njegov su prioritetni interes u fotografiji,budući da vrijeme i naš nemar, uz nedostatak sredstava rezultiraju nestajanjem brojnih vrijednosti, pa se može kazati kako Pervan nastoji slikom sačuvati povijest našega naroda.