“Fantazija”, izložba radova Udruge Svarožić

10.12.2020

Ponedjeljak, 5. ožujka 2012. u 18:30h “Udruga Svarožić nastala je kao odgovor na suhu i tvrdu zbilju svevremenske realnosti, tj. kao žeđ za vanrealnom, svevremenskom […]

Ponedjeljak, 5. ožujka 2012. u 18:30h

“Udruga Svarožić nastala je kao odgovor na suhu i tvrdu zbilju svevremenske realnosti, tj. kao žeđ za vanrealnom, svevremenskom fantazijom, kojoj su kumovali stari Hrvati u svojoj predivnoj mitologiji.
Nadrealizam, probuđen davne 1924. godine, koji je prožeo cijelu staru Europu, na hrvatskom tlu rodio je velikane kao što su Krsto Hegedušič, Vanja Radauš, Antun Motika, Miljenko Stančić, Vasilije Jordan, Ivan Generalić, Virgilije Nevjestić, Petar Jakelić i mnogi drugi. Ogromno nasljeđe uvijek rađa nove izdanke, ne zaboravlja se i ne ostavlja se…
Ne zadržavši se samo na tome, članovi ove Udruge šire granice muzeja svoje virtualne mašte daleko iznad obzorja. I uvijek je to svijet plemenitog, lijepog i dobrog, svijet tako potreban današnjem homo sapiensu, koji je zaboravio na homo ludensa.
Članovi Udruge Svarožić, ujedno i kroničari unutarnjeg svijeta koje nas prožima, dozvolili su sebi biti djeca, te su upravo raširili svoja krila tu ispred vas i za vas sa svojom prvom izložbom, nazvanom “Fantazija”… i jesu fantastični, jer se ne boje svoje duše u potrazi za onim višim, davno obećanim rajskim vrtom.
Tu su pred vama prostrli svoju maštu i osjećajnu zbilju, u želji da podijele ono najbolje što vam mogu danas dati.
Od profesora do đaka, od fotografa do slikara, kipara i pjesnika, okupili su se u ovoj Udruzi i stari i mladi, zaneseni umjetničkom artikulacijom fantazmagoričnih slika.”

Na izložbi sudjeluju članovi udruge: Dora Duplančić, Tanja Duplančić, Zemira Štajner, Natali Šarić, Draženka Žic, Sanja Radić, Dijana Duplančić, Mario Topić, Maja Jakaša, Sanja Karačić i Leonora Miliša.