Edukativne projekcije francuskog filma “Djeca raja” Marcela Carnéa

22.1.2021

Srijeda i petak (10. i 12. listopada 2012.) u 18h U srijedu i petak (10. i 12. listopada) u dvorani 3 Gradske knjižnice Marka Marulića […]

Srijeda i petak (10. i 12. listopada 2012.) u 18h

U srijedu i petak (10. i 12. listopada) u dvorani 3 Gradske knjižnice Marka Marulića održat će se edukativne projekcije filma Djeca raja, jednog od najpoznatijih filmova francuskog redatelja Marcela Carnéa, prema scenariju Jacquesa Preverta. Film će biti prikazan u dva dijela, Bulevar zločina te Bijeli čovjek.
Obje projekcije u počinju u 18 sati, a edukativna brošura za praćenje pojedinog filma može se uzeti na glavnom pultu knjižnice prije svake projekcije.

Sadržaj:
U središtu priče se nalazi mladi talentirani pantomimičar Baptiste Debureau (Jean-Louis Barrault) koji cijeli svoj život sanjari iščekujući da mu u život upadne žena koju susreće samo u snovima. Jednog dana Baptistov san se ostvari i na bulevaru zločina na neobičan način upozna prelijepu Garance (Arletty) u koju se zaljubljuju još tri muškarca; perspektivni i talentirani glumac Frédéric Lemaître (Pierre Brasseur) koji je uvjeren da će od potpuno anonimnog glumca postati najbolji i najcjenjeniji, grof Eduard od Monteraya (Louis Salou) koji je zamijetio prelijepu Garance u predstavi koju je postavio Baptiste i prevarant i lopov Pierre-François Lacenaire (Marcel Herrand).

S druge strane u mladog Baptista je zaljubljena glumica Nathalie (María Casares) kći upravitelja (Marcel Pérčs) kazališta “Funambules” u kojemu Baptiste radi sa svojim ocem. – Garance bude primorena da se obrati grofu Eduardu od Montoreya za pomoć zbog toga što biva lažno optužena da je upletena u zločin koji je počinio Pierre-François Lacenaire. Tada se Baptist i Garance razdvajaju. Ona odlazi živjeti sa grofom dok je u međuvremenu Nathalie zatrudnila i rodila sinčića Baptistu. Glumac Frédéric Lemaître se u međuvremenu proslavio i postao jedan od najuspješnijih glumaca o kojemu svi pričaju.

Garance ne odolijeva Baptistu te svake večeri potajno odlazi na njegove predstave. Frédéric Lemaître jedne večeri odlazi na Baptistovu predstavu i igrom slučaja završi u loži odakle gotovo svake večeri Garance promatra svoju ljubav. – Te iste večeri Frédéric Lemaître odlazi pozdraviti svog kolegu i prijatelja Baptista kojega nije vidio godinama, te mu kaže kako je tajanstvena gospođa koja svake večeri gleda predstavu upravo njegova nepreboljena ljubav Garance. Baptistova žena Nathalie to sazna i pošalje svog sinčića Baptistea Debureaua Jr. kojeg je nazvala po njegovom ocu. On uđe u ložu u kojoj se nalazi Garance i predstavi joj se, govoreći joj kako ga je poslala njegova majka Nathalie da kaže kako su oni sretna obitelj. Garance tada napusti kazalište ne dočekavši Baptista.

Kasnije Pierre-François Lacenaire ubije grofa Eduarda od Monteraya dok se Garance i Baptist nalaze. Jedno drugome izjavljuju ljubav i tada upadne Nathalie. Garance odlazi u gomilu koja na ulicama slavi karneval. Baptiste odluči zaustaviti Garance i izađe na ulicu punu gomile, ali je ne uspije zaustaviti. U zadnjoj sceni Baptiste se uporno pokušava progurati kroz mnoštvo glasno dozivajući Garance.

Remek djelo svjetske kinomatografije koje veliča umjetnost i ulazi u svijet sanjara koji često bivaju izvrgnuti raznim pogrdnim titulama zbog svojih zamisli i ideja. Film o ljubavi i boli koju donosi ta ista. Djelo koje će biti teško, usuđujem se reći i gotovo nemoguće, nadmašiti.