Edukativne projekcije filmova Roberta Wisea

14.12.2020

Travanj, 2012. Ponedjeljak, srijeda i petak u 17h Edukativni ciklus filmova Roberta Wisea U ponedjeljak, srijedu i petak (30. travnja, 2. i 4. svibnja) u […]

Travanj, 2012.

Ponedjeljak, srijeda i petak u 17h

Edukativni ciklus filmova Roberta Wisea

U ponedjeljak, srijedu i petak (30. travnja, 2. i 4. svibnja) u dvorani 3 Gradske knjižnice Marka Marulića održat će se edukativni ciklus filmova Roberta Wisea.
Članovi knjižnice u ponedjeljak će moći vidjeti Namještaljku (1949.), u srijedu Priču sa zapadne strane (1961.), a u petak Kuću duhova (1963.).
Sve projekcije započinju u 17 sati, a edukativne bilješke o pojedinom filmu mogu se uzeti na glavnom pultu knjižnice.

O autoru:
Robert Wise (10. rujna 1914. – 14. rujna 2005.), američki filmski montažer, redatelj i producent, dobitnik je Oscara za režiju i produkciju.
Za razliku od redatelja poput Stanleyja Kubricka, koji su uvijek željeli svoju redateljsku viziju prenijeti na platno, Wise je dopuštao da priča diktira stil (a nekad i studio). Međutim, kasniji kritičari, kao što je Martin Scorsese, inzistirat će na tome da je, unatoč Wiseovoj koncentraciji na stilsku perfekciju u okvirima žanra i budžeta, njegov izbor djela više u funkciji Wisea kao umjetnika, a ne zanatlije. Bez obzira na sve, Wiseov pristup donijet će mu veliki uspjeh u mnogim tradicionalnim filmskim žanrovima: od horora preko noira do vesterna, ratnih filmova, SF-a, mjuzikla i drame.