Edukativne projekcije filmova Raoula Walsha

9.12.2020

Američki redatelj Raoul Walsh diplomirao je na Sveučilištu Seton Hall, bavio se kroćenjem konja, studirao dramu, a od 1910. glumi u kazalištu. Kontinuirano režira od […]

Američki redatelj Raoul Walsh diplomirao je na Sveučilištu Seton Hall, bavio se kroćenjem konja, studirao dramu, a od 1910. glumi u kazalištu. Kontinuirano režira od 1914. godine, a glumi sve do 1929. kada u automobilskoj nesreći gubi oko.
Kao redatelj uglavnom akcijskih filmova koji je i u neakcijske žanrove unosio stalno prisutnu sklonost prema fizičkom nemiru, ostvario je opus koji se u cjelini odlikuje iznimnim vitalizmom i trajnim motivom sebi svrhovite pustolovine te je do vrhunca razvio prosede zasnovan na gotovo neprestanom kretanju glumaca u kadru praćenom i čestim kretanjem kamere, odnosno na efektnoj izmjeni pokreta, svjetla i zvuka s kratkotrajnim trenutcima mirovanja, tame i tišine. Stoga ga autorska kritika od početka 1960-ih revalorizira i kao redatelja prepoznatljiva stila pa i svjetonazora, a i kao osebujnog predšasnika filmskog modernizma, takvog koji nastoji razviti sve mogućnosti filmskih izražajnih sredstava.

U ponedjeljak, 27. veljače 2012. gledat ćemo “Burne dvadesete”, po nekima posljednji klasični gangsterski film, a u srijedu, 29. veljače film “Visoka Sierra” (1941.), jedno od prvih djela struje film noir i jedan od prvih filmova s likom osamljenoga gangstera.