Edukativne projekcije filmova “Dan gnjeva” i “Sinovi pustinje”

2.12.2020

“Dan gnjeva / Vredens dag” (1943.) Redatelj: Carl Theodor Dreyer Ponedjeljak 25. srpnja 2010. u 18:00 Drama snimljena 1943. u okupiranoj Danskoj, zbog čega djeluje i […]

“Dan gnjeva / Vredens dag” (1943.)
Redatelj: Carl Theodor Dreyer

Ponedjeljak 25. srpnja 2010. u 18:00

Drama snimljena 1943. u okupiranoj Danskoj, zbog čega djeluje i kao alegorija onodobne atmosfere ratnog straha, a ozbljnost pristupa temi lova na vještice lako navodi gledatelja na zaključak o redateljevu stvarnom vjerovanju u njihovo postojanje. Dreyer, kao jedan od najvećih redatelja svih vremena i u ovomu remek djelu pokazuje zavidnu autorsku vještinu originalnog prožimanja tjelesne zbilje i duhovnih stanja kakvo se danas potpuno trivijalizira u osrednjim psihološkim trilerima nametnutih na televiziji i kinima.
 

“Sinovi pustinje / Sons of the Desert” (1933.)
Redatelj: William A. Seiter

Utorak, 26. srpnja u 18:00

Ova komedija jedno je od najboljih dugometražnih ostvarenja Stanlia i Olia, najuspješnijeg komičarskog tandema u povijesti filma, za koje većina mladih gledatelja danas uopće nije čula. Njihov ritmični humor utemeljen na kasnije toliko puta oponašanom fizičkom kontrastu, uz Charlesa Chaplina, Bustera Keatona i braću Marx, ostao je upamćen zbog sjajnog osjećaja za komiku situacije te uvjerljivo provociranje kaosa.