Edukativna projekcija filma Kenjija Mizoguchija “Život O’Haru, galantne žene”, (1952.)

10.3.2021

SRIJEDA, 23. TRAVNJA 2014.   Život O’Haru, galantne žene (Saikaku Ichidai Onna, 1952), Japan, c/b, 148 min, Shintoho Redatelj: Kenji Mizoguchi Scenarij: Yoshikata Yoda, K. […]

SRIJEDA, 23. TRAVNJA 2014.
 

Život O’Haru, galantne žene (Saikaku Ichidai Onna, 1952), Japan, c/b, 148 min, Shintoho

Redatelj: Kenji Mizoguchi
Scenarij: Yoshikata Yoda, K. Mizoguchi, prema romanu Saikakua Ihare “Život žene koja je ljubila ljubav”
Direktor fotografije: Yosimi Hirano
Glazba: Ichiro Saito
Uloge: Kinuyo Tanaka (O’Haru), Tsukie Matsura (Tomo), Ichiro Sugai (Shinzaemon), Toshiro Mifune (Katsunosuke), Toshiaki Konoe (Tokitaka Matsudaira), Hisako Yamane (velikašica Matsudaira), Jukichi Uno (Yakichi Senya), Eitaro Shindo (Kohei Sasaya), Daisuke Kato (Tasaburo Hishiya), Masao Shimizu (Kikuno Koji).

Japan u XVII. st. Pedesetogodišnja prostitutka O’Haru prisjeća se u hramu svoje prošlosti. Kao mlada privlačna djevojka, kći bogata trgovca, bila je dvorska dama u carskoj palači. Nakon što se zaljubila u čovjeka iz niže klase, prognana je iz glavnog grada. Ubrzo postaje konkubinom feudalca Matsudaire, koji ju je vratio roditeljima nakon što mu je rodila nasljednika. Otac, pritisnut dugovima, prisili O’Haru da postane gejša u javnoj kući.
Početak posljednjeg razdoblja Mizoguchijeva stvaralaštva, film je umnogome vrhunac redateljevih sklonosti prema prikazu viktimizacije i društv. degradacije žene u represivnomu patrijarhalnomu feudalnom sustavu. Kad prekrši rigidne kodove tog sustava, a nesposobna i nevoljna za kompromise s običajima koji traže potpunu podređenost žene, protagonistica se postupno srozava sve niže na društvenoj ljestvici da bi završila kao ulična prostitutka, a potom, ostarjevši, kao prosjakinja. Takva pripovjedna struktura filma, a u obliku duge protagonističine retrospekcije, omogućila je Mizoguchiju prikaz različitih društvenih ambijenata razdoblja čija je zajednička konstanta junakinjin status nemoćne podređenosti ugl. bešćutnim muškarcima, kakav kratkotrajni trenutci sreće samo naglašavaju. Takav status simbolizira i sekvenca u kojoj se publika zabavlja gledajući predstavu lutke u obliku O’Haru, a izbjegavanje melodramatičnih efekata Mizoguchi potvrđuje karakterističnim distanciranim stilom, oslonjenim na srednje planove, polutotale i totale, s junakinjom često prikazanom kao malom figurom izgubljenom u okolišu koji je okružuje, s leđima okrenutim kameri ili sa skrivenim licem. Završetak filma prikazuje ju kako luta ruralnim okolišem, transcendirajući poniženja i stradanja fatalističkom pomirenošću sa sudbinom što, na planu postupka, očituje vizualno i pripovjedno rafiniran stil kao iskaz svojevrsnog estetskog iskupljenja: odlikuju ga oniričke značajke sekvence junakinjina zamišljaja svojeg mladog ljubavnika, izbalansiranost između različitih epizoda, ali i pojedinih sekvenci unutar epizoda, također i likova i objekata, često simboličkog značenja, unutar kadra, dugi kadrovi zasnovani na fluidnim vožnjama, osmišljene, klasicistički uravnotežene kompozicije kadra koje, zajedno s osvjetljenjem, asociraju na tradicionalno japansko slikarstvo. Nagrađen Međunarodnom nagradom na festivalu u Veneciji, film je u anketi časopisa Kinema Jumpo izabran na 9. mjesto najboljih filmova godine.

B. Kragić

Izvor teksta: (http://film.lzmk.hr/clanak.aspx?id=2129)