Edukativna projekcija filma Federica Fellinija “Cabirijine noći”

23.2.2021

SRIJEDA, 16. LISTOPADA 2013. Cabirijine noći (Le notti di Cabiria, 1957), Italija/Francuska, c/b, 110 min (restaurirana verzija 117 min), Dino de Laurentis/Les Films Marceau Redatelj: […]

SRIJEDA, 16. LISTOPADA 2013.

Cabirijine noći (Le notti di Cabiria, 1957), Italija/Francuska, c/b, 110 min (restaurirana verzija 117 min), Dino de Laurentis/Les Films Marceau
Redatelj: Federico Fellini
Scenarij: F. Fellini, Ennio Flaiano, Tullio Pinelli
Direktor fotografije: Aldo Tonti
Glazba: Nino Rota
Uloge: Giulietta Masina (Cabiria), François Périer (računovođa Oscar D’Onofrio), Amedeo Nazzari (glumac Alberto Lazzari), Franca Marzi (Wanda), Dorian Gray (Jessy), Aldo Silvani (hipnotizer).

Naivna i prostodušna rimska prostitutka Cabirija živi u otrcanom predgrađu maštajući o ljubavi i ljepšem životu. Nakon brojnih razočarenja, njezin je neumorni optimizam na najvećoj kušnji kad joj se počne udvarati računovođa Oscar.
Film se odlikuje dojmljivom atmosferom rimske bijede u kojoj je, kao i u pripovjedačkome stilu, očita neorealistička poetika, premda s naglašenijim sentimentalnim elementima. Glazba, scenografija i fotografija funkcionalno su usklađene sa sigurnom režijom, a jednu od svojih najboljih uloga u ovome je filmu ostvarila Giulietta Masina. Tragičnost naslovne junakinje ona podcrtava suptilnim komičnim naglascima, zbog kojih je uspoređivana i s Charlijem Chaplinom, a ime njezina lika ironično je preuzeto iz nijemog klasika (pov. spektakla) “Cabiria”. Filmsku zvijezdu Alberta glumi Amedeo Nazzari, koji je od polovice 1930-ih do pada fašističkog režima uživao golemu popularnost kao muževni romantični junak tal. žanrovske kinematografije, dok je negativac, francuski glumac François Périer, najpoznatiji po romantičnim i karakternim ulogama, uglavnom blagih i sjetnih likova.
Posljednji film prve faze Fellinijeva stvaralaštva (u kojoj se uglavnom bavio polusvijetom i sirotinjom) jedan je od cjenjenijih u njegovu opusu, nagrađen je Oscarom za film na stranome jeziku, a Giulietta Masina Masina je osvojila više nagrada, npr. na festivalu u Cannesu. Suradnik na scenariju bio je i Pier Paolo Pasolini.

N. Gilić

(izvor: Filmski leksikon Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža)