“Duh, duša i tijelo”, javno predavanje Lectorium Rosicrucianuma

22.2.2021

ČETVRTAK, 3. LISTOPADA 2013.   Duševno načelo koje upravlja tijelom, kod čovjeka osobnosti kakvoga danas poznajemo, ne vodi Duh, već egocentrična svijest jastva. Zato je […]

ČETVRTAK, 3. LISTOPADA 2013.
 

Duševno načelo koje upravlja tijelom, kod čovjeka osobnosti kakvoga danas poznajemo, ne vodi Duh, već egocentrična svijest jastva. Zato je nužno “roditi” se nanovo, iz vode i Duha,iz latentnoga duševnog načela, ruže srca koja je u središtu i u povezanosti je s Duhom.

Duša bi, dakle, trebala primati sugestije duha i voditi život oblika, tijela. U tom smislu glasi hermetički zakon: “Kako gore, tako dolje”.
No, upravo taj zakon, zakon koji ukazuje na Božju živu neposrednu djelatnost, danas ovdje, vidimo i svjedoci smo, nije na snazi.
Zato Univerzalno učenje, kao i (duhovne) škole misterija svih vremena, nedvojbeno ukazuju na to da čovjeka vodi svijest tijela, a ne duh.
No može se dogoditi da osim uobičajene svijesti jastva u sustav mikrokozmosa prodre duhovni zov i dotakne latentni duhovno duševni princip u čovjeku, tvz. ružu srca.
Tada čovjeka prožimaju čudesne misli i osjećaji i čovjek kreće u intenzivnu potragu.