Druga večer bračke čakavice posvećena Zlatanu Jakšiću, u organizaciji Udruge Naš kvart i GKMM

19.2.2021

UTORAK, 11. LIPNJA 2013.   Zlatan Jakšić(Selca na Braču, 9. 1. 1924. – Zadar, 17. 3. 2007.) Jedan od najistaknutijih čakavskih pjesnika druge polovice 20. […]

UTORAK, 11. LIPNJA 2013.
 

Zlatan Jakšić(Selca na Braču, 9. 1. 1924. – Zadar, 17. 3. 2007.)

Jedan od najistaknutijih čakavskih pjesnika druge polovice 20. stoljeća.
Rođen u Selcima, školovao se u Klasičnoj gimnaziji u Bolu, a zatim u Splitu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Beogradu diplomirao Južnoslavenske jezike i književnost. Godine 1965. doktorirao s tezom Sergej Jesenjin kod Hrvata i Srba. Predavao na Filozofskom fakultetu u Zadru Književnost i metodiku nastave.
Svoju prvu zbirku čakavskih pjesama ZAVITRI I SPJAŽE objavio je davne 1958. godine. Pjesme su mu odmah zapažene i uvrštene u niz antologija.
Slijedi zbirka SNIG NA BRAČU u kojoj je, osim svojih pjesama, pridodao tri prijevoda pjesama Sergeja Jesenjina od kojih je najpoznatija KUŠKA (Pjesma o kuji).
Nakon toga izdaje svoju treću zbirku VRIME OD ŠKOJA. Iste godine u suradnji s Đurom Žuljevićem iz Bola objavljuje knjigu JESENJIN PO BRAŠKU I BROŠKU u kojoj želi na brački, odnosno broški govor, približiti na daleko poznatog i omiljenog ruskog pjesnika.
Književni opus Zlatan Jakšić zaokružuje zbirkom pjesama PIVAC NA HUMARU koja se u mnogome razlikuje od prethodnih jer Zlatan u svega deset pjesama bilo predmet (VRIĆA) ili događaj (PIVAC NA HUMARU) okuplja oko sebe i povezuje u jednu cjelinu.
Po prirodi je bio jednostavan čovjek pun života, ali izuzetno poetičan i snažan dok bi govorio svoje pjesme, pa tako i danas odzvanja njegov glas na selačkoj Pijaci u okviru MANIFESTACIJE CROATIA REDIVIVA.