Dan Australije, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika

28.1.2021

Petak, 25. siječnja 2013. u 18h Nakon šest mjeseci plovidbe iz Engleske, 26. siječnja 1788. godine jedanaest malih brodova, poznatih pod imenom Prva flota, uplovilo […]

Petak, 25. siječnja 2013. u 18h

Nakon šest mjeseci plovidbe iz Engleske, 26. siječnja 1788. godine jedanaest malih brodova, poznatih pod imenom Prva flota, uplovilo je u Sydneyski zaljev. Tada je osnovana preteča kolonije New South Wales. U siječnju 1901. godine šest kolonija od kojih se tada sastojala Australija ujedinile su se u Zajednicu naroda Australije. Ovim činom rođena je australska neovisnost, pa se 26. siječanj obilježava kao nacionalni dan. To je dan kada Australija i Australci slave svoja dostignućima kao jedno stabilno, demokratsko, multikulturalno društvo sa snažnom i konkurentnom tržišnom ekonomijom. Na taj dan se prisjećaju vrednota koje cijene i njeguju, a to su sloboda, jednakost, tolerancija, prijateljstvo i jednake mogućnosti za sve.
Prema popisu iz 2006. godine oko 120.000 stanovnika Australije izjasnili su se da su Hrvati, što znači da ih je neslužbeno makar dvostruko više. Njihov status, prava i obveze jednaki su kao i za sve ostale građane Australije.
Na poticaj male zajednice povratnika iz Australije koji žive u Splitu, Hrvatska matica iseljenika, Veleposlanstvo Australije i Gradska knjižnica Marka Marulića u Splitu organiziraju program u kojem će vas kroz fotografije, filmove i mali osvrt na život Hrvata u Australiji povesti na put tom dalekom državom, tamo ''down under“.