Ciklus edukativnih projekcija filmova Carla Theodora Dreyera

26.11.2020

Ciklus filmova Carla Theodora Dreyera U ponedjeljak, srijedu i petak (23., 25. i 27. siječnja 2012.) u dvorani 3 Središnje knjižnice održat će se edukativni […]

Ciklus filmova Carla Theodora Dreyera
U ponedjeljak, srijedu i petak (23., 25. i 27. siječnja 2012.) u dvorani 3 Središnje knjižnice održat će se edukativni ciklus filmova redatelja Carla Theodora Dreyera.
Veliki danski redatelj i scenarist Carl Theodor Dreyer uglavnom je tematizirao egzistencijalne kušnje izdvojenih protagonista, a radnju je smještao u fizički ograničene prostore i kratk vremenska razdoblja (od nekoliko sati do nekoliko dana). Zaokupljen motivom alternative duha u kontekstu svijeta obilježenog sveobuhvatnim osjećajem grijeha u svojim je djelima otkrivao tenzije dobra i zla i u svakidašnjim situacijama. Sklon i misticizmu, dao je izniman doprinos oniričkim mogućnostima filma. Dok je Stradanjem Ivane Orleanske ostvario je vrhunski primjer modernističkih težnji nijemog filma, svojim je posljednjim djelom, Gertrud, zasnovanim na ritmičkim dugim kadrovima i orkestraciji mizanscene, dao osebujan doprinos poetici zvučnofilmskog modernizma.