Čarolija tajvanskog čaja

31.5.2022

Prva degustacija tajvanskog čaja u Splitu održat će se u Gradskoj knjižnici Marka Marulića gdje će majstor čaja g. Jen-ing Shiau pokazati svoju jedinstvenu kolekciju i […]

Prva degustacija tajvanskog čaja u Splitu održat će se u Gradskoj knjižnici Marka Marulića gdje će majstor čaja g. Jen-ing Shiau pokazati svoju jedinstvenu kolekciju i pripremu tajvanskog čaja.
G. Shiau će objasniti povijest, uzgoj i pripremu, a na kraju i ceremoniju pijenja čaja te kušanje pravog tajvanskog Oolong čaja.


Različiti postupci pripreme čaja daju različite okuse iz iste biljke i tu je čarolija tajvanskog čaja.

O majstoru čaja g. Shiau:
Način pripreme čaja naučio je kao trinaestogodišnjak od svog oca. Kod tajvanskog čaja najviše ga je privlačio slatki okus koji ostavlja u ustima.
Studirajući na Državnom tajvanskom sveučilištu, stekao je mnoga znanja i iskustva o tajvanskom čaju i ne samo od velikog prof. Wua, 
već i od njegovih kolega iz Nantou regije. 

Profesor Wu je poznat zbog svog doprinosa razvoju tajvanskog čaja. Njegovi suradnici i njihove obitelji bili su tradicionalni proizvođači čaja u Nantouu.
Gospodin Shiau bio je u kontaktu s najvećim majstorima čaja dok je radio kao trgovac starinama. Nije mogao zaboraviti
okus najboljeg čaja na Tajvanu iako je do tada probao sve kineske čajeve. Tada se odlučio posvetiti proučavanju tajvanskog čaja
Kasnije je pozvan da bude rezidentni umjetnik i majstor čaja na čajnoj ceremoniji u Nacionalnom centru u regiji Nantou. 
Hvale ga Deng Shih Hei, koji je napisao bibliju Puerh čaja i Lee Yuan-Tseh, koji je dobio Nobelovu nagradu za kemiju 1986. godine. 
S obitelji se 2020. godine doselio iz Beča u Zagreb te želi podijeliti svoje znanje o tajvanskoj kulturi čaja, kao i svoju stručnost u izradi keramike. Želja mu je osnovati Tea College u Hrvatskoj i promovirati tajvanske čajeve kao najbolje na svijetu.