“Bračka i Splitska ulica u Bitoli (Makedonija)”

16.2.2021

ČETVRTAK, 2. SVIBNJA 2013. U organizaciji Hrvatske matice iseljenika i GKMM uz sudjelovanje zbora Makedonskog kulturnog društva “Makedonija”. Grad Bitola smješten je na jugu Makedonije, […]

ČETVRTAK, 2. SVIBNJA 2013.

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika i GKMM uz sudjelovanje zbora Makedonskog kulturnog društva “Makedonija”.
Grad Bitola smješten je na jugu Makedonije, tik uz grčku granicu. Povezujući istok i zapad od davnina je poznat kao konzularni grad. Centar grada podijeljen je na tri ahitektonski potpuno različita dijela – na secesijsku ulicu koja se zove Širok sokak, na rimsku Herakleju i čaršiju. U samom srcu čaršije postoje dvije ulice koje Splićani koji dođu u Bitolu vrlo brzo zapaze – jedna je Splitska, a druga Dalmatinska ulica. Kako čaršija nema ništa zajedničkog sa Splitom i Dalmacijom, može se pretpostaviti da su nam Bitoljani velikodušno posvetili dvije ulice vođeni isključivo emocijama i prijateljstvom koje gaje prema našem gradu i Dalmaciji.
Fotografije koje su prikazane na izložbi nastale su iz šezdesetih godina prošlog stoljeća. Dobili smo ih dobrotom počasnog konzula RH u Bitoli, inače našeg sugrađanina, dr. Branka Maretića i njegove supruge Zdravke, po struci etnologinje. Fotografije su dio fundusa Muzeja i zavoda iz Bitole.