“Bila sam dječak” večer poezije

15.2.2021

“Bila sam dječak” večer poezije povodom 91. godišnjice rođenja književnice Vesne Parun Uredništvo splitskog studentskog časopisa „The Split Mind”, treću godinu za redom, organizira pjesničku […]

“Bila sam dječak” večer poezije povodom 91. godišnjice rođenja književnice Vesne Parun

Uredništvo splitskog studentskog časopisa „The Split Mind”, treću godinu za redom, organizira pjesničku večer povodom godišnjice rođenja velike hrvatske pjesnikinje Vesne Parun. Tijekom večeri prisjetiti ćemo se Parunice i njezinih stihova, ali i doprinosa ostalih žena hrvatskoj književnosti, umjetnosti i kulturi općenito.
Naime, osnovna zamisao jest da se svake godine na taj dan (ili oko toga datuma) okupimo kako bismo proanalizirali žensko stvaralaštvo prije pojave “ženskog pisma” jer smatramo da su žene kvalitetno pisale i prije pojave tog “fenomena” te da će isto, s jednakim uspjehom, nastaviti raditi i dugo nakon što se o tome “fenomenu” prestane pričati.
Na taj način želimo, barem simbolično, odati priznanje svim ženama koje su na bilo koji način zadužile našu kulturu – kao autorice ili kao izvori inspiracije i podrške.
Nadamo se da će naša rasprava, iz godine u godinu, privlačiti sve veću pozornost javnosti i stručnjaka, kako bismo iskorijenili pogrešan stav o tome da su žene postale kvalitetne književnice tek onda kada su počele stvarati u okvirima tzv. chick-lita i slične literature.

U programu sudjeluju: Bruna Bebić Tudor i Katja Grcić
Glazbeni dio večeri: Bkanka Ivas Mamić
Poeziju će čitati studentice gluma s UMAS-a
Voditelj: Luka Krstulović (član uredništva The Split Mind)