Astečka filozofija, predavanje uz projekciju Kulturne udruge Nova Akropola

28.1.2021

Utorak, 15. siječnja 2013. u 18h “Za Astečko carstvo koje je bilo čuveno po svojoj visokoj kulturi i vrhunskoj gospodarskoj i ratničkoj organizaciji manje je […]

Utorak, 15. siječnja 2013. u 18h

“Za Astečko carstvo koje je bilo čuveno po svojoj visokoj kulturi i vrhunskoj gospodarskoj i ratničkoj organizaciji manje je poznato da su imali složeni sustav obrazovanja koji je omogućavao pristup svima. Srce ovog sustava činili su mudraci, tlamatinime, koji su veliku važnost davali proučavanju filozofije i njenim temeljnim etičkim i metafizičkim pitanjima.
Filozofija se posebno proučavala u središtima višeg obrazovanja (Calmécac) gdje se čuvala bogata tisućljetna Nahuatl tradicija koju su Azteci baštinili i dijelili zajedno s drugim narodima ovog područja. U prilog ovome govore nam mnogobrojni pisani tragovi sačuvani nakon osvajanja.
Izniman doprinos za popularizaciju ovog još uvijek slabo poznatog područja dao je jedan od najvećih poznavatelja astečke kulture i filozofije Miguel Leon-Portilla u svojoj knjizi Filozofija nahuatl…”