67. Splitsko ljeto: Predstavljanje knjige Nikše Sviličića, Zadnja postaja ljubav

9.8.2021

Gradska knjižnica Marka Marulića i Splitsko ljetu u povodu Godine čitanja 2021 Autor kroz pet nevjerojatnih priča o ljubavi u smrtonosnom zagrljaju pandemije slavi ljubav […]

Gradska knjižnica Marka Marulića i Splitsko ljetu u povodu Godine čitanja 2021

Autor kroz pet nevjerojatnih priča o ljubavi u smrtonosnom zagrljaju pandemije slavi ljubav kao okosnicu i smisao života. 

Pet priča o ljubavi u smrtonosnom zagrljaju pandemije, u vremenu kad maske skrivaju lica, ali razotkrivaju srca. U dobu koje nemilice melje živote i mijenja osobnosti, likovi u knjizi otpočinju svoj suludi ples vrlina i mana na skučenom prostoru dojučerašnjih opsesija i strasti. Pod reflektorskim snopom života vrijeme, smisao i strast pretvaraju se u svevremenu moćnu silu ljubavi koja priče vezuje u labavu strukturu suvremena romana koji tematizira ljubav, međuljudske i partnerske odnose, ali i karaktere pojedinaca stavljene na kušnju u doba pandemije koja je dijelom usporila, dijelom zaustavila ekonomiju, gospodarstvo i svakodnevicu svijeta kojeg moderno društvo poznaje. 

Dok se u ljudima nastanjuju očaj, strah, prezir ili bunt, Sviličić u maniri vještih kroničara života, turobnu svakodnevicu pretvara u napeto štivo koje propituje ljubav u doba korone. U vremenu kad je ljubav na rezervnom položaju, kad je nagrizaju nepovjerenje i stav da je čovjek čovjeku vuk, Zadnja postaja Ljubav slavi je kao okosnicu i smisao života. Suvremeni prozni diskurs protkan je finim nitima lirskih minijatura koje autor istančanim osjećajem za tekst i čitatelja sljubljuje s radnjom, kulminaciju osjećaja pretvarajući u erupciju obratom koji izaziva eksploziju emocija i ostavlja bez riječi.