Tekst Mladena Cukrova o Anti Katunariću u Kaleidoskopu GKMM

24.6.2016

“Split je u svojem dugogodišnjem postojanju dao toliko zanimljivih ličnosti, kao malo koji grad u Dalmaciji. Jedan od njih je zasigurno slikar i svestrani sportaš […]

“Split je u svojem dugogodišnjem postojanju dao toliko zanimljivih ličnosti, kao malo koji grad u Dalmaciji. Jedan od njih je zasigurno slikar i svestrani sportaš Ante Katunarić. Rodio se u Velom Varošu blizu romaničke crkve Gospe od Soca. Otac Jakov bio je zemljoradnik dok se majka Lucija bavila domaćinskim poslovima. Obitelj je nosila naziv Domilija, a roditelji su, osim Ante, imali još tri kćerke. Osnovna škola koju je pohađao od 1886. do 1888. nalazila se u zgradi na Prokurativama. Veliku realku Ante je završio 1892. godine. Nakon završene srednje škole otišao je na Umjetničku akademiju u Rim. Nekoliko godina je živio u Italiji i družio se, između ostalih, s Emanuelom Vidovićem i Virgilom ? Meneghellom Dinčićem. Nakon povratka u Split, neko je vrijeme živio kao boem i slobodan umjetnik. Kada se oženio i dobio djecu, bio je prisiljen potražiti stalan posao. Primljen je 1912. godine za asistenta na Velikoj gimnaziji u Splitu. Već sljedeće godine je promoviran u suplenta, a od 1924. postavljen za učitelja vještina (crtanje i lijepo pisanje).

U vrijeme njegova djetinjstva i mladosti bila su turbulentna vremena kada su se Split i cijela Dalmacija zajedno s Istrom borili za svoj nacionalni identitet. Nakon što su narodnjaci preuzeli vlast u gradu 1882.g. došlo je do naglog razvoja u svakom pogledu: gospodarskom, kulturnom, sportskom i dr. Dolaskom Hrvatske narodne stranke na vlast u Splitu se osniva 1893. godine prvo gimnastičko društvo Hrvatski sokol. Među osnivačima spominju se: dr. Ivan Manger, dr. Ante Trumbić, Vicko Katalinić, dr. Josip Smodlaka i Jakov Siriščević, koji je bio i prvi učitelj gimnastike. Kod mladih se javlja sve veći interes za sport tako da se pri društvu osnivaju sekcije mačevanja, biciklizma, hrvanja, dizanja utega i nogometa…”

Pročitajte novi tekst našeg stalnog suradnika Mladena Cukrova u Kaleidoskopu GKMM.
Pročitajte tekst