Splitska pisana baština – izložba

13.10.2018

Srijeda, 17. listopada 2018. u 18:00, izložbene vitrine Središnje knjižnice Splitska pisana baština ? faksimili i reprint izdanja iz fonda Zavičajne zbirke SpalatineScripta manent – […]

Srijeda, 17. listopada 2018. u 18:00, izložbene vitrine Središnje knjižnice

Splitska pisana baština ? faksimili i reprint izdanja iz fonda Zavičajne zbirke Spalatine

Scripta manent Ostaje ono što je zapisano čuvena je latinska izreka koja upućuje na to da su pisani spomenici, kao autentični svjedoci prošlosti, temelj svake nacionalne kulture. Imaju iznimnu povijesnu, književnu, dokumentarnu i znanstvenu vrijednost. Ako se zna da su u burnim povijesnim vremenima opstali samo fragmentarno, raspršeni po kulturnim institucijama diljem Europe, često kao dio fonda čuvenih svjetskih knjižnica, njihova je vrijednost još i veća. Da bi se ovi stari tekstovi približili suvremenim čitateljima izrađuju se njihovi faksimili i reprint izdanja. Načinjeni pomoću najnovije tehnologije, na papiru koji imitira teksturu i strukturu autentičnog zapisa, u formatu koji je identičan izvorniku vjerno dočaravaju originale i omogućuju uvid u neka od remek-djela svjetskog pisanog naslijeđa.

Iz Splita potječe velik broj starih zapisa i knjiga koji svjedoče o ranom periodu i višestoljetnom kontinuitetu pisane kulture u gradu i okolici. U 2018., Europskoj godini kulturne baštine, povodom Mjeseca hrvatske knjige čiji je nazivBaš baština, izložit ćemo ove dragocjene spomenike splitske i hrvatske pismenosti i podsjetiti čitatelje na najznačajnija djela iz bogate splitske pisane baštine. Predočit ćemo tekstove pisane glagoljicom, bosančicom i latinicom na hrvatskom, crkvenoslavenskom i latinskom jeziku. Predstaviti najznačajnije autore i njihova književna i stručna ostvarenja iz različitih područja: književnosti, jezikoslovlja, glazbe, teologije, povijesti, prava, historiografije, politike… koja spadaju među najvrjednija djela kulturne povijesti Splita i govore o visokim dostignućima hrvatske kulture i njezinim europskim dometima.
Splitska pisana baština ? faksimili iz fonda zavičajne zbirke Spalatine (izložba ostaje otvorena do 15. studenoga 2018.)